Azi se alege noul președinte al Parlamentului European. Cine sunt candidații

Azi se alege noul președinte al Parlamentului European. Cine sunt candidații

Vicepreședintele PE Pedro Silva Pereira (S&D, Portugalia) a anunțat, luni seara, numele candidaților pentru funcția de președinte al Parlamentului European, pentru a doua jumătate a mandatului 2019-2024.

Este vorba despre Roberta Metsola (PPE, Malta), Alice Bah Kuhnke (Verzi/ALE, Suedia), Kosma Złotowski (ECR, Polonia) și Sira Rego (Stânga, Spania), se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

UPDATE 11:00 - Candidatul ECR s-a retras din competiție.

Candidații vor face o scurtă prezentare marți dimineața, la ora locală 9.00 (10.00 ora României), imediat înaintea primului tur de scrutin, care va avea loc între orele 9.30 și 10.15 (10.30-11.15 ora României). Rezultatul va fi anunțat la ora 11.00 (12.00 ora României).

ADVERTISING

Președintele este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile, exprimate prin vot secret, adică 50% plus unu. Din cauza pandemiei, votul va fi ținut de la distanță.

În cazul în care niciun candidat nu este ales după al treilea tur de scrutin, cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în cadrul acestui tur de scrutin participă la un al patrulea și ultim vot, după care candidatul cu cele mai multe voturi este declarat câștigător.

Rezultatul unui eventual al doilea tur va fi anunțat în plen la ora locală 13.00 (14.00 ora României), la ora 16.30 (17.30 ora României) dacă va avea loc un al treilea tur, și la 18.30 (19.30 ora României) dacă va fi necesar un al patrulea tur.

ADVERTISING

Președintele nou ales poate susține apoi un discurs de deschidere înainte de a prezida alegerea celorlalți membri ai Biroului Parlamentului (marți și miercuri).

Preşedintele Parlamentului European, social-democtratul italian David Sassoli, a murit săptămâna trecută, în Italia, la 65 de ani.

Roberta Metsola, membră a grupului Popularilor (PPE), a preluat temporar șefia Parlamentului European.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇