Cine va fi noul președinte al Parlamentului European, după moartea lui David Sassoli?

Cine va fi noul președinte al Parlamentului European, după moartea lui David Sassoli?

Roberta Metsola, membră a grupului Popularilor (PPE), a preluat temporar funcția de președinte al Parlamentului European, după moartea lui David Sassoli.

Pe fondul unei situații fără precedent, Metsola, prim-vicepreşedinte al PE, a fost rugată să-și asume rolul de președinte interimar, conform Regulamentului de procedură al Parlamentului, scrie Times of Malta.

Ea își va îndeplini atribuțiile până marțea viitoare, când PE va alege următorul președinte. Metsola este însă deja în cărți pentru această funcție, după ce Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a doua forţă politică din Parlamentul European, a renunţat la finalul anului trecut să mai prezinte un candidat la preşedinţia instituţiei.

ADVERTISING

Dacă va fi aleasă președinte al Parlamentului European, Roberta Metsola va deține cea mai înaltă funcție ocupată vreodată de un politician maltez.

Totodată, ea ar urma să fie, la 42 de ani, cel mai tânăr preşedinte al instituţiei şi a treia femeie, după Simone Veil şi Nicole Fontaine.

Marți dimineață, Roberta Metsola a spus că este devastată de vestea morții lui Sassoli.

"Europa a pierdut un lider, eu am pierdut un prieten, democrația a pierdut un campion. David Sassoli și-a dedicat viața pentru a face din această lume un loc mai bun, mai corect", a scris ea pe rețelele de socializare.

ADVERTISING

Preşedintele Parlamentului European, social-democtratul italian David Sassoli, a murit luni noapte, în Italia, la 65 de ani, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

Luni, Parlamentul European a confirmat că David Sassoli era internat, pentru a doua oară în ultimele 90 de zile.

Sassoli a fost jurnalist și a petrecut trei decenii lucrând în presa din Italia. A fost și prezentator de știri înainte de a deveni membru al Parlamentului European în 2009.

Marți după-amiază, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că și-l va aminti ca pe un campion al justiției și al solidarității și un prieten drag.

ADVERTISING

Steagurile Uniunii Europene din fața clădirilor UE din Bruxelles și Strasbourg au fost coborâte marți în bernă, în ​​timp ce europarlamentarii și alți oficiali s-au adunat în fața Parlamentului după-amiaza pentru a păstra un minut de reculegere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇