Fostul lider UDMR Markó Béla a vorbit despre Transilvania şi despre relaţiile româno-maghiare într-un amplu interviu acordat publicaţiei www.24.hu din Ungaria.
Întrebat despre speranţele sale în privinţa Transilvaniei, Béla a afirmat că aceasta “nu poate să se întoarcă la Ungaria, deoarece românii sunt majoritari de multă vreme, locuind aici în prezent în jur de 20 la sută maghiari şi 70 şi ceva la sută români”.
„Situaţia este complicată de faptul că nici măcar cei 20 şi ceva la sută nu sunt răspândiţi în mod omogen, populaţia maghiară fiind concentrată în estul Transilvaniei”, a continuat fostul preşedinte UDMR, adăugând că situaţia actuală a Transilvaniei este una „proastă” şi că aceasta ar trebui să aibă un statut administrativ special. „Pentru asta ar trebui să se lupte”, a spus Béla.
Cu această ocazie, Béla a răspuns şi acuzaţiilor potrivit cărora, la începutul anilor 1990, i-a trimis pe Borbély László, Frunda György şi Tokay György, colegii săi din UDMR, la o întâlnire secretă cu reprezentanţii puterii de la Bucureşti, cu care au încheiat o înţelegere în numele maghiarilor din România.
„A fost atât de secretă încât întâlnirea a fost organizată de cunoscuta organizaţie americană Project on Ethnic Relations”, cu intenţia nedisimulată de a pune la aceeaşi masă românii şi maghiarii din România pentru a preveni apariţia unor eventuale conflicte etnice. Desigur, cei care s-au opus participării UDMR în politica românească au creat mai târziu aparenţa că la Neptun am cedat revendicarea autonomiei”, a spus Béla.
În ceea ce priveşte relaţia cu premierul Viktor Orbán şi dacă este acesta acceptat ca prim-ministru al tuturor maghiarilor, Béla spune că a ales calea independenţei pentru UDMR. „Indiferent de cât de mult aparţinem unei naţiuni, este o altă ţară, o altă viaţă politică şi nu am vrut să subordonez UDMR nici măcar lui Viktor Orban”, a mai spus Béla.
Confruntat de jurnaliştii maghiari cu părerea unora că Kelemen Hunor extrage treptat UDMR-ul din politica dâmbovițeană, acesta a răspuns că speră că nu este cazul şi că mai degrabă actualul lider al partidului este îngrijorat cu privire la răcirea relaţiilor dintre guvernul român şi cel maghiar.
„Este de asemenea îngrijorator faptul că, în timp ce influenţa guvernului român creşte la Bruxelles, conducerea ungară se opune în mod constant Uniunii Europene. (…)
Dacă o dispută româno-maghiară ar avea loc astăzi la Bruxelles, cel mai probabil ar avea câştig de cauză românii”, spre deosebire de cum era situaţia în perioada schimbării regimului, a adăugat Markó Béla.
Citește și:
C.S.