Dacian Cioloș îi cere șefei CE investigarea situației de la site-ul ungar index.hu: Nu există adevăr fără jurnaliști liberi

Dacian Cioloș îi cere șefei CE investigarea situației de la site-ul ungar index.hu: Nu există adevăr fără jurnaliști liberi

Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, cere implicare de la nivelul UE privind independența presei din Ungaria.

Cioloș a trimis două scrisori. Una președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și una lui Michael Roth, ministru de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) german.

Cioloș le-a scris celor doi după evenimentele din Ungaria. Este vorba despre concedierea lui Szabolcs Dull, fostul redactor-șef al site-ului de ştiri Index.hu, unul dintre cele mai importante din ţara vecină.

ADVERTISING

Astfel, Cioloș le cere celor doi, între altele, ”să ia o poziție fermă pentru a susține independența presei în Ungaria”, pentru că ”nu există adevăr fără jurnaliști liberi care să îl relateze”.

Ce scrie Cioloș

”În aceeași săptămână în care Viktor Orban s-a întors la Budapesta, evocând un triumf la Summit-ul european, cea mai mare publicație de știri independentă din Ungaria era în criză după ce redactorul index.hu a fost forțat să demisioneze, pe fondul unor acuzații de ingerințe politice.

În buzunarele cui ajung banii europeni și de ce Viktor Orban s-a lăudat degeaba. Nu dăm în fabrici și uzine, dar punem condiții. În plus: Iohannis a negociat bine – Interviu video

ADVERTISING

Această nouă amenințare asupra independenței presei (...) subliniază, încă o dată, îngrijorările tot mai mari că Ungaria continuă să întoarcă spatele valorilor fundamentale ale Uniunii Europene. O presă liberă este unul dintre pilonii democrației liberale.

Parlamentul European (...) în septembrie 2018, a cerut Consiliului să acționeze pentru a împiedica autoritățile maghiare să încalce valorile fundamentale ale UE. Pe atunci, existau deja preocupări cu privire la libertatea de exprimare, dar și privind independența judiciară, corupția, drepturile minorităților și situația migranților și refugiaților.

ADVERTISING

Regret lipsa progreselor în Consiliu în ce privește procedura pe Articolul 7 împotriva Ungariei (...)”, scrie Dacian Cioloș în începutul celor două scrisori.

Șefei Comisiei Europene Cioloș îi cere să și investigheze concedierea lui Dull.

Președinției germane, șeful PLUS cere:

Răspundeți public la ce se întâmplă cu index.hu și la zvonurile emise de Viktor Orban, conform cărora cancelarul Germaniei a promis că va încheia procedurile Articolului 7 împotriva guvernului ungar până la sfârșitul acestui an

În fine, Cioloș mai notează că Ungaria nu este singurul stat membru în care există încălcări ale statului de drept. El dă exemplu aici Polonia.

Pluralismul media în România, în pericol. Nu există garanţii că media este independentă din punct de vedere politic – Studiu CE

În încheiere, Cioloș scrie către von der Leyen:

”Este timpul ca Uniunea Europeană să fie fermă cu valorile sale. Este timpul pentru Consiliu și Comisie să își asume responsabilitatea și să-i apere pe toți europenii, pentru a se asigura că trăiesc într-o societate liberă, democratică și prosperă”.

Aceeași încheiere este și în scrisoarea trimisă oficialului german, însă cu o completare.

”Cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat în mai multe rânduri că statul de drept este o prioritate pentru președinția germană. Acum este timpul să traducem acest lucru în acțiuni concrete”.

Vezi și: 60 de jurnalişti de la un important site de știri din Ungaria au demisionat. Acuză implicarea Guvernului în politica editorială


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇