Ministrul maghiar de Externe posta fotografii de la birou, când, de fapt, era pe un iaht de lux, într-o vacanță cu iz de corupție

Ministrul maghiar de Externe posta fotografii de la birou, când, de fapt, era pe un iaht de lux, într-o vacanță cu iz de corupție

Premierul Ungariei le cere compatrioților să-și facă vacanța acasă. În acest timp, ministrul de Externe se relaxează într-o croazieră de lux pe Adriatică. Una dintre numeroasele probleme dintr-un sistem corupt.

„Mai mult Balaton, mai puțină Adriatică!” – acesta era sloganul premierului Ungariei, Viktor Orbán, în iulie. Un apel către cetățenii Ungariei să renunțe la o vacanță în învecinata Croație, în contextul pandemiei de coronavirus, și să petreacă, în schimb, vacanța acasă, la Lacul Balaton. Orbán și-a postat chiar propriile fotografii de vacanță de la celebrul lac al Ungariei.

Însă se dovedește că ceea ce Orbán predică public nu se aplică membrilor guvernului său și nici măcar lui însuși. Săptămâna trecută, portalul de investigații Atlatszo a publicat fotografii în care ministrul de Externe, Péter Szijjártó, apare pe un iaht de lux în Adriatică.

ADVERTISING

Se pare că însuși Orbán și-a petrecut vacanța pe o navă cu vele în apele Adriaticii croate în această vară - cel puțin, așa susține cotidianul croat Jutarnji List, care a publicat un articol luni, în care apărea și o imagine neclară cu Orbán.

Dar până în prezent nu există dovezi pentru presupusa vacanță a lui Orbán în Croația. La solicitarea DW, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a comunicat că nu poate fi oferită nicio informație despre programul privat al premierului. Szijjártó, pe de altă parte, a confirmat între timp vacanța pe iaht - acuzând încălcarea dreptului la viață privată.

Vacanța ministrului de Externe ungar pe Adriatică este jenantă nu numai din cauza apelului lui Orbán "Mai mult Balaton". În timp ce Szijjártó se relaxa pe iahtul de lux alături de familie, posta pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii, chipurile, din birou, în care apărea vorbind la telefon, precum și texte despre discuțiile sale cu câțiva miniștri de Externe europeni pe tema crizei din Belarus.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, postări care sugerau că ministrul s-ar afla la muncă în minister.

Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán. Ma...

Publicată de Szijjártó Péter pe Luni, 17 august 2020

Mai mult decât penibil

Până aici, mai degrabă o scenetă jenantă și penibilă. Mai grav în această poveste este, însă, aspectul corupției. Iahtul de lux, lung de 42 de metri și cu o valoare de 21 de milioane de euro, pe care și-a petrecut Szijjártó vacanța, aparține antreprenorului maghiar Laszlo Szijj.

Datorită contractelor guvernamentale consistente, Szijj a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din țară în ultimii ani, fiind considerat unul din așa-numiții "oligarhi ai lui Orbán".

Potrivit estimărilor presei maghiare, prețul săptămânal de închiriere al unui iaht ca cel deținut de Szijj, "Lady MRD", este de cel puțin 170.000 de euro. Suma este cu mult peste mijloacele financiare ale lui Szijjártó, câștigurile sale lunare brute ca ministru și deputat reprezentând echivalentul a aproximativ 8.500 de euro.

ADVERTISING

Iar dacă ar pleca în vacanță la invitația proprietarului iahtului, Szijj, ar fi o încălcare a normelor maghiare anticorupție. Potrivit acestora, parlamentarii nu pot accepta cadouri care valorează mai mult decât o indemnizație lunară de parlamentar. Cu toate acestea, Szijjártó refuză până în prezent să explice cum și-a plătit vacanța.

Dar aceasta nu este în niciun caz prima aventură de lux din guvernul și echipa lui Orbán. El însuși folosește adesea o aeronavă de tip Bombardier în călătoriile private la meciurile de fotbal, al cărei proprietar nu este cunoscut, dar se presupune că s-ar afla și el în cercul oligarhilor lui Orbán.

Prim-ministrul ungar nu vede nicio problemă în a face astfel de călătorii. În 2018, acesta a declarat pe scurt, într-o dezbatere parlamentară, că a fost invitat de fiecare dată în privat; el a călătorit întotdeauna așa și va continua să facă acest lucru.

Guvernul lui Orbán este încântat să sublinieze că astfel de călătorii nu sunt făcute pe banii contribuabililor - fără a menționa că invitațiile provin de la oameni de afaceri care s-au îmbogățit prin contracte guvernamentale.

Vezi și Ungaria va introduce reguli mai stricte privind călătoriile în străinătate

Alte scandaluri i-au vizat pe vice-prim-ministrul maghiar Zsolt Semjen și pe fostul șef al cancelariei lui Orbán, Janos Lazar, care a atras atenția prin partidele sale scumpe de vânătoare și înnoptările în hoteluri de lux.

Actualul șef de cabinet al lui Orbán, Antal Rogan, a atras atenția presei în 2016 din cauza unei deplasări cu elicopterul la nunta unor vedete. Dar până în prezent, aceste derapaje nu au avut nicio consecință pentru nimeni.

Ceea ce iese în evidență, însă, este că unele dintre publicațiile care au descoperit aceste lucruri au fost cumpărate de intermediari ai guvernului ungar, aduse "pe linie" guvernamentală sau închise.

"Stat mafiot post-comunist"

Orbán și regimul său nu se prea sinchisesc de criticile la nivel politic, ci mai degrabă de dezvăluirile din mass-media legate de corupție și de viața de lux a elitelor.

Premierul cultivă oficial imaginea tătucului, care stă la dispoziția maghiarilor simpli. În realitate, mulți maghiari trăiesc în condiții precare, iar sărăcia infantilă reprezintă o problemă serioasă. Elitele, pe de altă parte, afișează o aroganță ostentativă, care îi deranjează pe mulți concetățeni.

Dar aici nu este vorba numai de scandaluri de corupție, caracteristice și altor țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Orbán a creat un sistem foarte special. Ambițiile politice sunt tabu pentru oligarhi, iar Orbán le cere loialitate necondiționată.

În caz contrar, riscă să fie distruși, ca fostul prieten al lui Orbán, Lajos Simicska. Acesta era până în urmă cu câțiva ani unul dintre cei mai bogați unguri, dar după o ceartă cu premierul, a ajuns să se retragă complet și trăiește în izolare cu banii care i-au rămas.

Oligarhii lui Orbán amintesc, de fapt, de niște oameni de paie care gestionează nominal miliarde de dolari, dar care sunt manevrați de premier și de oamenii săi de la conducere.

Sociologul Balint Magyar, fost politician liberal, susține, prin urmare, teza conform căreia corupția și structurile mafiote din Ungaria nu sunt un fenomen care deviază de la normă, ci o caracteristică și o componentă a sistemului.

El numește sistemul lui Orbán un "stat mafiot post-comunist". Portalul 24.hu a aplicat această teorie într-un mod ironic în cazul Szijjártó: deși are proprietar, iahtul de lux "Lady MRD" ar fi practic casa de odihnă "de stat" a orânduirii lui Orbán și a cadrelor de vârf. Iar ministrul de Externe și familia sa tocmai au beneficiat de bilete de vacanță "prin sindicat". 

Keno Verseck


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇