Iohannis a contestat în instanţă amenda primită pentru discriminarea maghiarilor, când a salutat în ungurește PSD. A scăpat și de o plângere penală

Iohannis a contestat în instanţă amenda primită pentru discriminarea maghiarilor, când a salutat în ungurește PSD. A scăpat și de o plângere penală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea de Apel Bucureşti amenda de 5.000 de lei primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Acţiunea fost depusă în instanţă vineri şi are ca obiect anularea Hotărârii CNCD 443/20.05.2020. Până în acest moment, instanţa nu a stabilit când va începe procesul, potrivit Agerpres.

Pe 20 mai, preşedintele Klaus Iohannis a fost sancţionat de CNCD cu o amendă de 5.000 lei, pentru discriminare şi încălcare a dreptului la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională.

În aceeaşi zi, şeful statului a anunţat că va contesta la instanţa competentă decizia CNCD, considerând că hotărârea este una politică.

Şeful statului a fost sancţionat pentru declaraţiile făcute în contextul adoptării tacite la Camera Deputaţilor a proiectului legat de autonomia Ţinutului Secuiesc.

ADVERTISING

Declarațiile lui Iohannis sancționate de Consiliul Discriminării

El a slutat atunci în ungurește PSD, susținând ca social-democrații ar vrea să dea Ardealul Ungariei.

''Jo napot kivanok, PSD (Vă doresc o zi bună, PSD). Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României!

În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu). Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?

ADVERTISING

Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD.

Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi, până când sunt eu preşedintele României, o astfel de lege nu va exista", a spus atunci Iohannis, discursul fiind apoi postat și pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni (29.04.2020 - ora 12:15)

Potrivit CNCD, declaraţia reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

ADVERTISING

Plângere împotriva președintelui, clasată de procurori: E hate speach, dar nu e penal

Pe de altă parte, jurnaliștii de la G4Media au scris luni că procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și justiție au clasat o plângere penală depusă de trei asociații care susțineau că președintele Klaus Iohannis a incitat la ură împotriva comunității maghiare în acest discurs.

”Apreciem că acest discurs public nu se circumscrie sferei ilicitului penal, respectiv că nu are caracterul unei fapte incriminate de art. 369 din Codul penal. (…). Considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depășesc limitele dreptului la liberă exprimare (chiar în forma acceptată a criticii dure).

În consecință, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificat ca un hate speech, raportat la care CNCD a considerat că îndeplinește condițiile și prezintă gravitatea contravenției. Niciuna dintre părțile mesajului nu atinge însă sfera ilicitului penal, deoarece constituie opinii proprii.

Nu se poate decela o incitare propriu-zisă, respectiv afirmații care să trimită la ideea că vorbitorul, aparent ostil unor categorii determinate de persoane, ar cere publicului să fie la rândul său ostil”, arată procurorii în ordonanța de clasare datată 9 iunie 2020.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇