Marcel Ciolacu vrea reorganizare teritorială în România: Vor fi regiuni și se vor face comasări

Marcel Ciolacu vrea reorganizare teritorială în România: Vor fi regiuni și se vor face comasări

Premierul Marcel Ciolacu spune că reforma bugetară şi reorganizarea teritorială vor trebui făcute în România. Unul dintre motive fiind că o organizare similară cu a polonezilor, care au făcut regionalizarea, ne-ar permite să avem o mai mare absorbție a fondurilor europene.

„Reforma bugetară şi reorganizarea teritorială vor trebui făcute în România. Trebuie o analiză foarte clară şi trebuie făcut un plan.

Noi avem sistemul de administraţie publică pe model francez. De asta este şi atât de stufos. Ei au făcut regionalizarea şi au guvernatori pe regiuni care intervin ca să nu mai existe decalajele de dezvoltare între regiuni. Nu vreau să se mai întâmple ce s-a întâmplat între Timişoara şi Bacău, de exemplu sau între Cluj şi sudul ţării. Atunci se venea cu acest instrument. Nu mai ştiu dacă mai este foarte de actualitate (decalajul n.r.).

ADVERTISING

Când l-au făcut polonezii, l-au făcut şi în loc să ai 10.000 de proiecte pe fonduri europene, aveai două proiecte integrate şi normal că ai avut o absorbţie de fonduri europene de 110%, pentru că România avea tot timpul 54%”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă e o necesitate stringentă regionalizarea României, joi, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea cu oamenii de afaceri din judeţul Timiş.

Conferință de presă

Conferință de presă după întâlnirea cu oamenii de afaceri din județul Timiș

Publicată de Marcel Ciolacu pe Joi, 25 aprilie 2024

Şeful Executivului a adăugat că „s-au pierdut anumiţi paşi, dar pe fond, ca şi în administraţia publică, unde trebuie făcută o reforma centrală şi locală, şi regionalizarea va trebui făcută”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Asta nu înseamnă că se vor desfiinţa. Vor fi regiuni, se vor depune proiectele împreună şi se vor face anumite comasări, dar după un studiu foarte exact pe fiecare judeţ în parte.

E zonă depopulată de munte, deci trebuie să vii cu instrumente de echilibru, trebuie să acoperi decalajul.

Exact ce vi s-a întâmplat dumneavoastră la Timişoara. Asta e, a venit bănăţeanul de Grindeanu să facă autostradă în Moldova. Buzăul nu este în Moldova şi vă rog frumos să nu mă jigniţi, dar a venit totuşi un buzoian care împreună cu domnul Grindeanu şi restul colegilor din Guvern am început să aducem timişorenilor ce e corect să aducem”, a mai zis Ciolacu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇