Maia Sandu vine din Polonia în România, apoi și premierul moldovean

Maia Sandu vine din Polonia în România, apoi și premierul moldovean

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vine joi la București, urmând să aibă discuții cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Este posibil ca cei doi șefi de stat să se întoarcă împreună din Polonia. Maia Sandu a fost marți prezentă la discursul istoric susținut de Joe Biden la Varșovia, în timpul căruia președintele american a lăudat-o și le-a cerut celor prezenți să o aplaude. Klaus Iohannis s-a aflat miercuri în capitala poloneză pentru a participa la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9).

ADVERTISING

Nu este clar când vor ajunge în țară cei doi președinți, dar ceremonia de primire a Maiei Sandu la Cotroceni va avea loc la ora 14:00.

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale remis SpotMedia.ro, consultările politice pe care le vor avea cei doi „se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral și european, precum și al susținerii clare și ferme a României pentru Republica Moldova și pentru reziliența sa”.

„În cadrul discuțiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educație sau societate informațională, cu accent pe inițiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene, cu beneficii reale și concrete pentru cetățenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul și sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, cei doi președinți vor avea un schimb de opinii privind provocările de securitate, precum și modalitățile de gestionare a efectelor economice, sociale și umanitare ale agresiunii Rusiei în Ucraina”, se mai arată în comunicatul citat.

Noul premier moldovean face prima vizită externă în România

La București vine peste o săptămână și noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean. El va efectua miercurea viitoare, 1 martie, prima sa deplasare oficială în străinătate, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chişinău, Daniel Vodă.

ADVERTISING

Oficialul citat a precizat că detalii din agenda vizitei şi subiectele prioritare care vor fi discutate la Bucureşti urmează a fi comunicate ulterior.

Amintim că, după numirea în funcţie a noului guvern, premierul Dorin Recean a avut o convorbire telefonică cu omologul său român Nicolae-Ionel Ciucă.

Situația de securitate din Republica Moldova este un subiect fierbinte în această perioadă, după ce au fost făcute publice planuri ale Moscovei de a destabiliza țara vecină, dezvăluiri față de care Iohannis a reacționat cu o întârziere considerabilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇