Macron obține o victorie, după 6 ore de suspans și un vot foarte strâns în Parlament

Macron obține o victorie, după 6 ore de suspans și un vot foarte strâns în Parlament

Macronista Yaël Braun-Pivet a fost realeasă preşedinte al Adunării Naţionale, perspectivele stângii de a accede la putere, principalul grup din camera inferioară a parlamentului francez, fiind în scădere.

Tabăra preşedintelui francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea în Adunare după decizia sa surprinzătoare de dizolvare în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice, decizie urmată de alegeri legislative care au împărţit camera inferioară în trei blocuri, toate departe de a deţine o majoritate absolută.

ADVERTISING

După aproape şase ore de suspans, Yaël Braun-Pivet a fost în cele din urmă creditată cu 220 de voturi, faţă de 207 cât a întrunit comunistul André Chassaigne, candidatul Noului Front Popular (stânga), şi 141 pentru Sébastien Chenu, de la Partidul Rassemblement national (RN, extrema dreaptă), relatează AFP.

Preşedintele Emmanuel Macron a felicitat-o pe Yaël Braun-Pivet pentru realegerea sa, salutând "responsabilitatea sa republicană".

Macron insistă ca viitoarea coaliţie de guvernare să fie alcătuită numai din partide mainstream cu valori "republicane", termen prin care se înţelege de obicei excluderea partidelor de extremă dreapta şi extremă stânga, aceasta din urmă regăsindu-se totuşi în Noul Front Popular (NFP), cum este cazul partidului "Franţa Nesupusă" (France Insoumise) condus de Jean-Luc Mélenchon.

Emmanuel Macron a îndemnat la negocieri pentru stabilirea unor "compromisuri cu calm şi respect" între coaliţia centristă, în care rolul principal îl are partidul său liberal "Renaşterea" (Renaissance-RE), şi coaliţia stângii, dar impasul politic se menţine.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇