Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri partidelor mainstream să-şi unească forţele pentru a forma o majoritate solidă în Adunarea Naţională.
Este prima sa ieşire la rampă după ce alegerile anticipate convocate de el duminică au provocat un blocaj parlamentar. Rezultatul la aceste alegeri a aruncat Franţa în haos politic, cu trei blocuri divergente din punct de vedere politic şi fără o cale evidentă pentru formarea unui guvern, relatează Reuters.
Macron a ajuns la cote record de nepopularitate şi a convocat scrutinul, în mod neaşteptat, după ce în alegerile pentru Parlamentul European de la începutul lui iunie partidul său a pierdut usturător în faţa formaţiunii de extremă dreapta Rassemblement National (RN).
Macron vine acum cu o scrisoare adresată ziarelor regionale, în care îndeamnă partidele mainstream cu "valori republicane" să formeze o coaliţie de guvernare. Preşedintele speră să aleagă un prim-ministru dintr-o astfel de grupare.
"Să ne punem speranţa în capacitatea liderilor noştri politici de a demonstra bun simţ, concordie şi calm, în interesul dvs şi al ţării", a scris el. "În lumina acestor principii voi decide cu privire la desemnarea prim-ministrului", promite Macron.
Noul Front Popular (NFP), o alianţă alcătuită în grabă din partidul de extremă stânga Franţa Nesupusă (LFI) şi partidele socialist, verde şi comunist, a câştigat în mod neaşteptat cele mai multe locuri la votul de duminică, dar nu majoritatea.
Tabăra centristă a lui Macron s-a clasat pe locul al doilea, iar RN pe locul al treilea, după ce candidaţii de pe locul al treilea de stânga şi de centru s-au retras din turul al doilea pentru a evita divizarea votului anti-RN, o strategie care a distrus speranţele extremei drepte de a obţine o majoritate absolută şi de a forma un guvern.
În mod normal, Macron ar trebui să ceară celui mai mare grup parlamentar, în acest caz blocul de stânga, să formeze Guvernul, dar nimic din Constituţie nu îl obligă să facă acest pas.
Macron nu a cerut în mod explicit ca RN sau LFI să fie excluse dintr-o coaliţie de guvernare, însă menţionarea "valorilor republicane" este înţeleasă în mod obişnuit ca excluzând partidele de extremă stânga sau de extremă dreapta.
Primele reacţii la scrisoarea lui Macron
Mai mulţi parlamentari ai LFI au reacţionat la scrisoarea lui Macron spunând că preşedintele ar trebui să accepte alegerea alianţei de stânga pentru funcţia de prim-ministru - atunci când aceasta se va pune de acord asupra unui nume - şi să permită blocului să formeze un guvern.
"Cel mai bun lucru pe care îl poate face pentru ţară în acest stadiu este să permită grupului care a câştigat cele mai multe locuri, Noul Front Popular, să guverneze. Orice alte maşinaţiuni ar fi cu adevărat problematice şi periculoase pentru democraţie", a declarat unul dintre politicienii de stânga, Eric Coquerel, la televiziunea LCI.
Liderul RN, Jordan Bardella, a declarat că Macron este de vină pentru paralizia politică. "Şi acum mesajul său este: 'rezolvaţi'. Iresponsabil!", a postat el pe X, referindu-se la scrisoarea lui Macron.
Mentorul lui Bardella, Marine Le Pen, mult timp liderul RN, şi-a petrecut ultimii ani încercând să cureţe imaginea unui partid cunoscut cândva pentru rasism şi antisemitism, iar acum trebuie să decidă ce strategie să adopte pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2027.
Ea a catalogat retragerile tactice făcute de adversarii politici în turul al doilea drept un complot al establishmentului pentru a-i ţine partidul departe de putere. Miercuri, tonul ei s-a înăsprit, când a făcut o paralelă între apelul unui politician din stânga dură pentru un marş către biroul prim-ministrului şi asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, al susţinătorilor fostului preşedinte american Donald Trump.
Ea a spus că NFP are aproape "atitudini subversive din moment ce ei cer ca Matignonul să fie luat cu forţa", referindu-se la biroul prim-ministrului. "Este asaltul lor asupra Capitoliului", a punctat ea.
Le Pen a reacţionat la o postare pe social media a deputatului LFI Adrien Quatennens, care l-a acuzat pe Macron că vrea să "fure" victoria stângii, după ce i-a cerut premierului centrist Gabriel Attal să rămână pentru moment în funcţie, pentru stabilitate. Quatennens făcuse apel la "un mare marş popular" spre Matignon.
Răspunzându-i lui Le Pen, Quatennens a declarat că aceasta este "nebună" să compare sugestia sa cu un apel la insurecţie.