Londra ignoră ultimatumul UE cu privire la controversata lege privind piaţa internă britanică

Londra ignoră ultimatumul UE cu privire la controversata lege privind piaţa internă britanică

Londra a ignorat marţi un ultimatum prin care UE i-a cerut să revină asupra legii controversate privind Brexitul, ceea ce ar urma să nu afecteze, însă, negocierile cu privire la viitoarea relaţie comercială, care au intrat în ultima linie dreaptă, relatează AFP.

Regatul Unit avea termen o lună de zile să răspundă unei scrisori de avertisment a Bruxellesului – trimisă la 1 octombrie -, prin care i se cerea să retragă proiectul de lege cu privire la piaţa internă britanică, care revine în parte asupra Tratatului Retragerii.

ADVERTISING

”Până în prezent, UE nu a primit niciun răspuns”, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

”Ne gândim la viitoarele etape, şi anume emiterea unui aviz motivat”, ultima etapă înaintea unei eventuale sesizări a justiţiei europene, a precizat el.

Londra şi Bruxellesul au depus mereu eforturi să separe la maximum contenciosul cu privire la acest proiect de lege de negocierile comerciale, care au intrat de câteva zile într-o ”fază critică”, potrivit Comisiei.

ADVERTISING

Această voinţă de a nu lăsa această controversă să compromită negocierile poate explica prudenţa UE în a merge mai departe în procedura de infringement împotriva Regatului Unit.

Proiectul de lege britanic pune în discuţie anumite angajamente pe care Regatul Unit şi le-a sumat prin Acordul Brexitului, mai ales dispoziţiile menite să evite reimpunerea unei frontiere fizice cu Irlanda de Nord, o garanţie considerată esenţială în menţinerea păcii.

Aprobat la sfârşitul lui septembrie de către deputaţii britanici, textul se află în continuare în curs de examinare în Camera Lorzilor, iar un vot urmează să aibă loc în săptămânile viitoare.

ADVERTISING

Bruxellesul speră ca dispoziţiile problematice să fie suprimate în cursul examinării, în cazul încheierii unui acord comercial, pe care negociatorii speră să-l obțină până la jumătatea lui noiembrie.

Trei subiecte ridică în continuare probleme, şi anume accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute Londrei în domeniul concurenţei şi modul de soluţionare a litigiilor în viitor.

”Nu ne aflăm încă acolo. Ne aşteaptă multă treabă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

”Nu am găsit, încă, o soluţie la pescuit”, unul dintre subiectele sensibile, a recunoscut el.

Regatul Unit, care a părăsit în mod oficial UE la 31 ianuarie, continuă să aplice reglementările europene până la sfârşitul anului.

Londra şi Bruxellesul depun eforturi să negocieze un acord comercial care să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru a evita o plecare fără acord (”no deal”), care ar putea provoca un dezastru economic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇