UE dă în judecată Marea Britanie pentru că încalcă acordul de Brexit

UE dă în judecată Marea Britanie pentru că încalcă acordul de Brexit

Uniunea Europeană va lansa în mod iminent o acţiune în justiţie împotriva Regatului Unit pentru încălcarea articolelor privind ”buna credinţă” din Acordul de retragere, a anunţat joi postul de televiziune public irlandez RTE, transmite Reuters.

”RTE înţelege că acţiunea legală contra Regatului Unit este iminentă şi că a fost elaborat un proiect al scrisorii de notificare oficială, care declanşează acţiunea în justiţie”, a scris pe Twitter editorul pentru Europa al RTE, Tony Connelly.

”Scrisoarea de notificare oficială se concentrează pe încălcarea articolelor privind ”buna credinţă” (4 & 5) ale Acordului de retragere şi, de asemenea, va declara că în cazul în care actul privind piaţa internă devine lege va însemna încă o încălcare a legislaţiei UE + internaţionale”, a adăugat Connelly.

Marea Britanie încă vede posibil un acord comercial în termenii proprii

Pe de altă parte, ministrul britanic Michael Gove a declarat joi că între Londra şi UE încă există diferenţe în discuţiile privind viitoarele relaţii comerciale, dar a precizat că Regatul Unit va face eforturi pentru încheierea unui acord.

Gove a transmis parlamentarilor britanici că în centrul discuţiei privind relaţia viitoare cu UE se află interesele sectorului auto.

''În această săptămână are loc cea de-a rundă de negocieri cu Uniunea Europeană ... evident rămân diferenţe de opinie, dar suntem decişi să lucrăm asiduu pentru a ajunge la un acord în cadrul stabilit de premier'', a spus el.

Perioada de tranziție post Brexit se încheie curând

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!