Brexit, ceasul al 12-lea: Britanicii cu bani își cumpără cetățenia în țările care oferă acces fără viză în UE

Brexit, ceasul al 12-lea: Britanicii cu bani își cumpără cetățenia în țările care oferă acces fără viză în UE

Numărul antreprenorilor britanici care doresc să „cumpere” cetățenia din țările care oferă acces fără viză în Uniunea Europeană a crescut brusc, spun firmele de migrație, pe măsură ce perspectivele unui acord comercial post-Brexit între Marea Britanie și bloc se reduc, relatează Reuters.

Firma de imigrare pentru investitori Astons spune că a înregistrat o creștere de 50% a numărului de clienți care doresc cetățenia cipriotă și cu 30% a celor ce doresc cetățenie greacă în acest trimestru, cu mai puțin de patru luni înainte ca titularii de pașapoarte din Marea Britanie să își piardă dreptul la liberă circulație în UE.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Henley & Partners a raportat, de asemenea, o creștere a cererilor de consiliere cu privire migrația investitorilor în Malta, Portugalia, Austria și mai multe insule din Caraibe, care oferă o gamă largă de drepturi de rezidență, călătorii fără vize în UE și cetățenie celor ce investesc în afaceri sau proprietăți locale.

Cetățenii anumitor state suverane din Caraibe, inclusiv St Lucia și St Kitts și Nevis, se bucură, de asemenea, de acces preferențial în la UE, datorită legăturilor strânse cu membrii UE ca urmare a acordurilor comerciale și diplomatice.

„Nu este vorba de turiști. Aceasta este comunitatea bogată din Marea Britanie, care are o nevoie constantă de a călători și de a petrece un timp semnificativ în UE” .

directorul Henley & Partners, Paddy Blewer

Brexit tensionat: Charles Michel îndeamnă Londra să-și asume responsabilitățile, după o discuție cu premierul irlandez

Interesul pentru astfel de cetățenia este în creștere, chiar dacă Comisia Europeană examinează posibile limitări pentru statele UE care vând pașapoarte și vize străinilor bogați, din cauza îngrijorărilor privind grupurile de criminalitate organizată.

Sven Giegold, membru al Parlamentului European din partidul verde al Germaniei, a declarat că acest tip de vânzare a cetățeniei „reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea UE și lupta împotriva corupției” din bloc.

„Pașapoartele și vizele UE nu sunt o marfă. Banii nu trebuie să fie criteriul drepturilor de cetățenie și de ședere în UE ”

Sven Giegold, membru al Parlamentului European

Brexit: Parlamentul de la Londra va putea bloca controversatul proiect de lege prin care Boris Johnson își propune să nu respecte acordul cu UE

Care sunt prețurile

Rezidența cipriotă poate fi obținută în două luni prin achiziționarea unei proprietăți de 300.000 euro, iar obținerea cetățeniei durează șase luni și necesită o investiție imobiliară de cel puțin 2 milioane de euro.

Henley & Partners a declarat că numărul clienților care doresc cetățenie alternativă sau reședință prin investiții a crescut cu 40% în primul trimestru al anului 2020 față de T1 2019, înainte de a se aplatiza în perioada de restricții COVID-19 din T2.

Dar interesul a crescut din nou de la 1 iulie, pe măsură ce sfârșitul fazei de tranziție Brexit se apropie.

Compania spune că britanicii au fost din ce în ce mai atrași de Caraibe, care au o investiție minimă mai redusă și un proces de aprobare mai rapid.

Cetățenia în St Lucia, care oferă călătorii fără vize în 146 de țări, poate fi obținută în aproximativ patru luni pentru o investiție minimă de 76.152 de lire sterline, arată datele furnizate de Astons.

Pentru mai puțin de 40.000 de lire sterline, investitorii pot obține cetățenia St. Kitts și Nevis - și călătoria fără vize în 156 de țări - în aproximativ 60 de zile.

În schimb, Malta oferă cetățenie în schimbul a aproximativ 1 milion de lire sterline în investiții, dar procesul durează până la 14 luni.

Între timp, Portugalia procesează în mod obișnuit cererile de migrație a investițiilor în trei luni, dar acordă doar rezidență investitorilor și călătorii fără viză în doar 26 de țări.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!