Brexit: Londra respinge ultimatumul UE de a renunța la proiectul de lege care încalcă acordul de ieşire

Brexit: Londra respinge ultimatumul UE de a renunța la proiectul de lege care încalcă acordul de ieşire

Guvernul britanic a respins un ultimatum al Uniunii Europene de a renunţa la planul său de a încălca parţial acordul de ieşire din UE până la sfârşitul acestei luni sau, în caz contrar, să rişte o acţiune în instanţă, a declarat ministrul de stat Michael Gove, relatează dpa.

Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, a declarat că a respins cererea exprimată de vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic.

"Am transmis foarte clar că nu vom retrage această legislaţie, iar el a înţeles acest lucru", le-a spus Gove jurnaliştilor.

ADVERTISING

"Dar de asemenea am subliniat importanţa vitală a realizării de progrese", a adăugat el.

Gove a spus că trebuie ajuns la un acord în cadrul negocierilor privind modul de implementare a unei prevederi din acordul de retragere privind aranjamente vamale separate post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Londra, fermă în voinţa de a revizui Acordul Brexitului, în pofida furiei UE

Comisia Europeană a dat termen joi Regatului Unit până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană ''nu va ezita'' să se adreseze justiţiei.

ADVERTISING

Prin proiectul său de lege, prezentat miercuri, ''Regatul Unit a adus atingere gravă încrederii'' cu Uniunea Europeană, menţionează executivul european într-un comunicat. ''Acum îi revine guvernului britanic să restabilească această încredere'', adaugă documentul citat.

Comunicatul a fost publicat după o reuniune convocată de urgenţă la Londra între ministrul de stat britanic Michael Gove şi vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic.

Uniunea Europeană consideră că intrarea în vigoare a legii respective ar constitui o ''încălcare extrem de gravă a acordului de retragere'' încheiat în luna ianuarie, în particular în ceea ce priveşte protocolul asupra Irlandei şi Irlandei de Nord, menită să evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda.

ADVERTISING

Maros Sefcovic i-a ''declarat în termeni foarte clari'' lui Michael Gove ''că punerea în practică complet şi în intervalul dorit a acordului de retragere, inclusiv a protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, este o obligaţie juridică''.

''Violarea termenilor acordului de retragere ar încălca dreptul internaţional, ar eroda încrederea şi ar pune în pericol negocierile în desfăşurare privind relaţiile viitoare'', subliniază Comisia Europeană.

Sefcovic a lansat un ''apel către guvernul britanic să retragă aceste măsuri din proiectul de lege în cel mai scurt timp şi, în orice caz, înainte de finalul lunii'' şi a accentuat că UE ''nu va ezita'' să utilizeze instrumentele juridice prevăzute în acordul de retragere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇