Legea anti-ONG a fost retrasă de la votul din Senat. USR: PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei inițiative

Legea anti-ONG a fost retrasă de la votul din Senat. USR: PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei inițiative

Plenul Senatului a retrimis, miercuri, Comisiei Juridice pentru un raport suplimentar iniţiativa legislativă a PSD şi PNL referitoare la asociaţii despre care USR susţine ar elimina dreptul societăţii civile de a apăra interesul public în instanţă.

Solicitarea de retrimitere la Comisia Juridică pentru o săptămână a fost propusă de viceliderul grupului PNL Nicoleta Pauliuc.

„PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei inițiative legislative care ar fi periclitat dreptul societății civile să se manifeste în justiție. Repet, USR cere PNL să retragă cu totul această propunere din circuitul legislativ”, a spus senatorul USR Radu Mihail.

ADVERTISING

În ședința de luni a Senatului, USR a depus o cerere similară de retrimitere la comisie, dar a fost respinsă de majoritatea guvernamentală. Termenul de adoptare tacită este 14 martie.

Conform inițiativei, pentru a putea deschide o acțiune în instanță, asociația care deschide procesul trebuie să fi avut o activitate susținută pe domeniul în cauză cu doi ani înainte să deschidă acțiunea, să depună garanție de 1% din prejudiciul reclamat, până la 10.000 de euro, iar dacă asociația pierde procesul, cei din consiliul director vor răspunde cu averile lor, fără nici o limită.

ADVERTISING

Inițiativa legislativă este semnată printre alții de: Roberta Anastase, Florian Bodog, Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean, Răzvan Cuc, Vasile Dîncu, Laura Moagher, Virgil Guran, Radu Oprea, Eugen Nazare Ţapu, Marcel Vela, Daniel Fenechiu, Cristian Ţâgârlaş.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat marți motivele pentru care a depus controversatul proiect de lege privind ONG-urile, criticat dur de multe organizații neguvernamentale.

„Motivul ține de ideea de a limita abuzul de drept”, precizează el, într-un interviu la RFI România.

ADVERTISING

„N-am fost niciodată un adversar al ONG-urilor, însă am constatat, fără să generalizez, că există ONG-uri care acționează la comandă”, spunea parlamentarul.

Liberalul susține că s-a consultat înainte ”cu mulți ONG-iști”, dar întrebat cu cine mai exact, a evitat un răspuns concret.

„Eu sunt de acord că iubim ONG-urile, dar nu cred că nu mai pot propune o măsură legislativă, pentru că nu vor ONG-iștii, haideți să fim serioși”, afirma senatorul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇