Mai multe ONG-uri acuză: PNL dorește restricționarea adunărilor publice, într-un nou plagiat după PSD

Mai multe ONG-uri acuză: PNL dorește restricționarea adunărilor publice, într-un nou plagiat după PSD

Partidul Național Liberal (PNL), prin vocea secretarului general, Lucian Bode, a anunțat un proiect de lege prin care ar fi înăsprite pedepsele prevăzute de Codul Penal pentru unele fapte, precum ultrajul și tulburarea liniștii publice.

Proiectul de lege este asumat de președintele partidului, Nicolae Ciucă, și de Lucian Bode însuși, în calitate de parlamentari.

Din această propunere, atrage atenția intenția de a modifica Art. 371 din Codul Penal, cu privire la tulburarea ordinii publice. Același demers a fost încercat și în 2017, inițiator atunci fiind PSD, subliniază mai multe ONG-uri, într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Acestea au pus în oglindă forma actuală a articolului, modificarea propusă de PNL, dar și modificarea propusă de PSD în 2017, prin vocea lui Carmen Dan (la acea vreme ministru de Interne):

cod-penal

”Nu este deloc surprinzător că domnii Ciucă și Bode nu se arată originali, ci plagiază, de data această după PSD. Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancțiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea, și eliminând posibilitatea de a sancționa doar cu amendă. PNL merge mai departe și propune și anumite circumstanțe agravante, care cresc și mai mult pedepsele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare”, susțin ONG-urile.

Acestea mai spun că, ”în 2017, PSD, prin doamna Carmen Dan, a avut minima reținere de a trimite propunerile către Ministerul Justiției, pentru evaluare. În urma reacției publice, dar și a analizei specialiștilor MJ, totul s-a oprit acolo. În 2023, PNL, prin cuplul Ciucă-Bode, trimite proiectul direct în Parlament, unde decizia este strict politică, și nu mai trece prin evaluarea (și avizarea) profesioniștilor din justiție”.

ADVERTISING

Așadar, ONG-urile solicită ferm Parlamentului să respingă această nouă propunere de modificare a Codului Penal care vizează restrângerea libertății întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituția României.

Organizații semnatare, membre ale Coaliției „Grupul ONG-uri pentru Cetățean” și partenerii lor:

  • ActiveWatch
  • Asociația ACCEPT
  • Asociația MozaiQ LGBT
  • Asociația pentru Tehnologie și Internet - ApTI
  • Asociația Respiro
  • Asociația Rise OUT
  • Centrul pentru Inovare Publică
  • CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
  • Miliția Spirituală

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇