Lasconi a discutat pentru o alianță de dreapta. Dacă va fi, se va numi USR. Bolojan rămâne mai întâi fără serviciu, înainte să ajungă premier

Lasconi a discutat pentru o alianță de dreapta. Dacă va fi, se va numi USR. Bolojan rămâne mai întâi fără serviciu, înainte să ajungă premier

Preşedinta USR, Elena Lasconi, a vorbit cu celelalte partide de dreapta și independenți din România, cu excepția PNL, pentru a face o alianță pentru alegerile parlamentare și prezidențiale care urmează. Ea spune că, dacă se va decide o alianță, aceasta se va numi USR, ca să nu mai confuzeze alegătorii la momentul votului. Lasconi a dat și detalii despre cum i-a venit ideea să îl propună premier pe Ilie Bolojan (PNL). În context, a menționat că USR vrea să facă reformă administrativă și să desființeze Consiliile Județene, ceea ce-l va lăsa oricum fără serviciu pe Ilie Bolojan.

Discuții cu dreapta

„Nu am vorbit cu domnul Ciucă şi am spus că uşa USR-ului este deschisă. Am vorbit cu toate celelalte forţe de centru-dreapta, cu PMP, Forţa Dreptei, REPER, independenţi şi o să ieşim cu o comunicare la sfârşitul acestei săptămâni pentru că mai e foarte puţin timp până la depunerea alianţelor parlamentare şi a alianţelor pentru prezidenţiale, 10, respectiv 15 septembrie”, a spus Elena Lasconi la Parlament.

ADVERTISING

Întrebată de ce nu sunt clare discuţiile cu Ludovic Orban şi dacă are legătură cu lista pentru alegerile parlamentare, Elena Lasconi a spus: Da, fiecare îşi doreşte cât mai mult, când spun asta mă gândesc la locurile eligibile pentru parlamentari”.

Preşedinta USR a menţionat că în discuţiile cu Forţa Dreptei a propus o alianţă. „O să vedem, nu vă spun ce i-am propus, era la mai puţin de jumătate faţă de cea ce mi s-a cerut”, a completat ea, citată de News.ro. 

Șefa USR a mai declarat că Vlad Gheorghe nu doreşte să se reîntoarcă în partid şi că a discutat cu primarul ales al municipiului Ploieşti, Mihai Poliţeanu.

ADVERTISING

Întrebată dacă panourile electorale cu ea se vor schimba, Lasconi a spus: „Nu se vor schimba. Este posibil să se schimbe mesajul, iar dacă va exista vreo alianţă, alianţa se va numi USR, ca să nu confuzăm oamenii la vot”. 

Nu și cu PNL

În ce privește PNL, Lasconi a spus că nu există discuţii şi negocieri în legătură cu o alianţă, deşi a aflat din presă că cică ar fi vorbit. „Nu s-a întâmplat asta, garantat”, a precizat ea.

Pentru viitor, va discuta cu cei de la PNL, dacă liberalii o vor suna: „Dacă voi fi sunată, cu siguranţă da. Eu îl invit pe domnul Ciucă să mă sune, are telefonul meu. M-a sunat când a avut nevoie, i-am răspuns, știu să ţin lucruri confidenţiale, dacă aşa batem palma. Dacă politica mare se joacă cu oameni fără cuvânt nu e bine”.

ADVERTISING

Lasconi crede și că, „dacă PNL lăsa orgoliile la o parte şi veneau pe bune la o discuţie, ar fi fost pentru prima dată în istoria României când am fi câştigat din primul tur, cu prima femeie preşedinte”.

În context, a atras atenția că, dacă anul viitor nu va fi o guvernare de dreapta, România va fi în 2007-2008, nu în 2025, pentru că ne vom confrunta cu o criză economică şi financiară care acum e ascunsă.

„Dacă la anul nu va fi o guvernare de dreapta, România va fi în 2007-2008, nu în 2025. Ne vom confrunta cu o criză economică şi financiară care acum este ascunsă de cei care sunt la guvernare, tocmai pentru că mai sunt trei luni până la alegeri”, a spus Elena Lasconi.

În mod normal, a declarat Lasconi, ar fi trebuit să anunţe premierul înainte cu 6 luni măsurile de austeritate pentru anul viitor, dar nu a făcut-o şi nici nu o să o facă.

Cum i-a venit ideea cu Bolojan premier

Elena Lasconi a dat detalii și despre cum i-a venit ideea cu Ilie Bolojan premier.

„Vreau să vă spun foarte prompt că noi avem foarte mulţi specialişti în partid care ar putea să fie premieri. Pe de altă parte, mă gândeam şi la faptul că vom ajunge la guvernare şi o să facem o reformă pe bune în administraţie, iar domnul Bolojan o să îşi piardă serviciul, pentru că principala chestiune este desfiinţarea Consiliilor judeţene şi comasarea comunelor cu mai puţin de 2.000 de locuitori, 27% sau 28% din suprafaţa României, din localităţi.

Ştiu că o să ţină cu dinţii PSD de treaba asta, pentru că are mulţi primari în astfel de comune unde credeţi-mă, taxele şi impozitele oamenilor din comună nu ajung să plătească salariile oamenilor din primărie şi practic se primesc bani de la Guvern sau de la CJ pentru a plăti funcţionarii din primărie, ceea ce este aberant”, a comentat ea.

La finele lunii august, Elena Lasconi a spus că, în cazul în care ajunge la Cotroceni, l-ar propune pe preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, pentru funcţia de premier.

„Omul pe care îl apreciez enorm şi de la care am şi învăţat multe este domnul Bolojan. Şi eu cred că în funcţia de prim-ministru ar trebui să fie un om capabil, cu multă experienţă în administraţie. Şi nu cunosc pe altcineva care să aibă mai multă experienţă în administraţie decât domnul Bolojan. (...) Eu, şi dacă domnul Bolojan nu ar fi în niciun partid, tot pe el l-aş fi propus", a spus ea, la acel moment.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇