De ce a lansat dna Lasconi numele liberalului Ilie Bolojan pentru funcția de viitor premier nu e greu de înțeles și ține în bună măsură de profilarea candidaturii domniei sale. Explicațiile sunt mai multe:
1.Ilie Bolojan este unul dintre cele mai, dacă nu chiar cel mai credibil și puternic brand din politica românească. Nu am nicio îndoială, și am scris-o de ani de zile, că dl Bolojan ar fi cel mai bun premier pe care l-ar putea avea România pentru că, foarte pe scurt, are viziune, metoda, seriozitate și curaj.
Elena Lasconi, încă nelegitimată pentru o mare parte a electoratului românesc, are nevoie de o ancoră puternică de imagine printr-o ofertă consistentă în privința unei esențiale prerogative prezidențiale. Și are nevoie să genereze știri cu impact care să se rostogolească și să îi ridice notorietatea.
2.Printr-o propunere de premier din zona liberală, dna Lasconi încearcă o extensie de bazin electoral către zona liberală, vulnerabilă, de altfel, pentru că PNL îi oferă un candidat extrem de slab.
Dincolo de ceea ce va mai ciupi de la AUR și dintre independenți, din electoratul liberal poate lua dna Lasconi procentele cele mai valoroase în lupta ce se anunță foarte strânsă pentru accederea în finală.
3.Tulbură PNL din nou, după valurile create de Crin Antonescu. Ca dovadă, imediat, Nicolae Ciucă a precizat că și domnia sa dorește să-i propună funcția de premier lui Ilie Bolojan, dar, înțelegem, nu apucase să anunțe.
Nu mă îndoiesc că dlui Ciucă i-ar fi convenit să defileze în campanie cu Ilie Bolojan, din motivele pe care le-am arătat deja. Faptul că dl Bolojan nu e alături de liderul PNL în aceste zile arată că dl Ciucă fie nu i-a făcut totuși propunerea, fie a fost refuzat.
De fapt, dl Bolojan trebuia să își facă datoria și să umfle cu credibilitatea și anvergura domniei sale procentele dlui Ciucă, pentru ca apoi să fie trimis la Bihor.
În mod evident, în spatele jocului de scenă și al butaforiei, ambele partide vor continuarea stabilității, în discuție sunt doar ponderile viitoarei combinații. Iar funcțiile de președinte și premier vor fi împărțite între șefii celor două partide.
În plus, primii care nu îl vor pe dl Bolojan premier sunt chiar mulți dintre liberali, pentru care stilul acestuia este absolut indezirabil, de-a dreptul periculos.
Pentru ca dl Bolojan să revină în politica centrală e nevoie de o autentică reformă în PNL, care să măture o mulțime de impostori cu care nu e compatibil.
4. Elena Lasconi a anunțat propunerea fără să se consulte cu liberalii, nici cu propriul partid, se pare, și fără să pună vreun bemol referitor la rezultatele alegerilor parlamentare.
Transmite așadar, implicit, că va fi un președinte de tip Traian Băsescu despre care a și declarat la Europa FM, imediat după anunțarea intenției de a candida, că este modelul său prezidențial.
Este exact ceea ce și sondajele arată că gândesc cei mai mulți dintre români. Atât de mult s-a străduit Klaus Iohannis să fie diferit de Traian Băsescu încât a reușit să obțină în 10 ani o reevaluare a acestuia ca tip de președinte.
Dna Lasconi nu are o viață ușoară nici în partid. Este sabotată la vedere de fosta conducere a USR, după cum arată Valeriu Nicolae.
De aceea are nevoie de o susținere publică cât mai puternică, pe care nu o poate obține decât prin proiectarea modelelor pe care le dorește electoratul.