Kelemen Hunor a fost reales la șefia UDMR. Amenință cu moțiunea de cenzură dacă se pune problema de-a alege primarii în două tururi

Kelemen Hunor a fost reales la șefia UDMR. Amenință cu moțiunea de cenzură dacă se pune problema de-a alege primarii în două tururi

Kelemen Hunor a fost ales sâmbătă, la Congresul UDMR, pentru al patrulea mandat la conducerea Uniunii.

„Mulţumesc Congresului pentru încredere! Continuăm munca începută cu mulţi ani în urmă. Împreună putem face din comunitatea noastră un succes!”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook, după ce a fost reales.

El a fost singurul candidat și a fost votat aproape în unanimitate, existând doar 6 voturi împotrivă, față de 653 pentru. Kelemen Hunor se află la conducerea Uniunii din 2011.

În discursul de dinainte de vot, Kelemen Hunor a subliniat poziţia sa privind alegerea primarilor într-un singur tur: UDMR ar putea "repeta" susţinerea unei moţiuni de cenzură dacă s-ar propune alegerile locale în două tururi, cum a făcut-o în cazul Guvernului Ludovic Orban.

ADVERTISING

În prezent, UDMR se află la conducerea a patru consilii judeţene în judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare şi are 200 de primari în toată ţara.

"Înainte de alegerile locale (din 2020 - n.red.), guvernul de atunci a încercat să readucă alegerea primarilor în două tururi. Am reuşit să împiedicăm acest lucru într-un singur mod: am iniţiat o moţiune de cenzură şi am răsturnat primul guvern condus de prim-ministrul Ludovic Orban.

Dacă ar fi nevoie, am putea repeta asta şi azi. Susţin şi astăzi ceea ce am spus atunci: alegerea primarilor într-un singur tur nu este mai puţin democratică decât alegerea în două tururi", a declarat, sâmbătă, Kelemen Hunor, într-un discurs ţinut la Congresul UDMR.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a adăugat că alegerea într-un tur are "un mare avantaj".

"La alegerile într-un singur tur de scrutin, cetăţenii votează întotdeauna pentru cineva, şi nu împotriva cuiva, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor la alegerile în două tururi", consideră Kelemen Hunor.

🇭🇺 | 🇷🇴Kelemen Hunor: Az elmúlt négy év munkáját értékeltem a kongresszuson az első beszédemben. A kitűzött célunkat...

Publicată de RMDSZ pe Sâmbătă, 29 aprilie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇