Iranul e dispus să revină în acordul nuclear, dacă americanii fac primul pas

Iranul e dispus să revină în acordul nuclear, dacă americanii fac primul pas

Iranul îşi va respecta din nou obligaţiile în cadrul Acordului de Viena din 2015 în dosarul nuclear, dacă Statele Unite reintră în acord, a anunţat joi ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif.

Preşedintele ales Joe Biden a anunţat că doreşte să revină asupra politicii ”presiunii maxime” asupra Iranului a lui Donald Trump şi să relanseze o abordare diplomatică, relatează Reuters.

Trump a retras în mai 2018 Statele Unite din acordul negociat de administraţia lui Barack Obama şi alte cinci mari puteri - Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania.

ADVERTISING

Prin măsuri de retorsiune, Iranul s-a dezangajat treptat din acord.

Teheranul, dispus să facă schimb de deținuți

Zarif, care s-a exprimat într-o conferinţă diplomatică video organizată în Italia, a denunţat sancţiunile americane impuse Republicii islamice drept o ”crimă împotriva umanităţii”.

Iranul doreşte o ”politică de angajare” cu toţi vecinii săi de la Golful Persic în vederea ajungerii la pace în regiune şi a anunţat că Teheranul este dispus să procedeze la noi  schimburi de deţinuţi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O universitară cu dublă cetăţenie australiană şi britanică a fost eliberată săptămâna trecută de către Iran în schimbul eliberării a trei iranieni deţinuţi în Thailanda.

O specialistă în Orientul Mijlociu la Universitatea din Melbourne, Kylie Moore-Gilbert a fost arestată în septembrie 2018 şi a fost condamnată ulterior la zece ani de spionaj în favoarea Israelului.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇