Mandat flexibil de negociere pentru Ciucă, după eșecul din prima rundă - surse. Rareș Bogdan spune că azi trebuie găsită o soluție

Mandat flexibil de negociere pentru Ciucă, după eșecul din prima rundă - surse. Rareș Bogdan spune că azi trebuie găsită o soluție

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni seară, cu premierul desemnat Nicolae Ciucă şi cu liderul liberalilor, Florin Cîţu, potrivit unor surse politice.

Întâlnirea are loc după prima rundă de negocieri avută de premierul desemnat, în urma căreia acesta nu a reușit să formeze o majoritate în Parlament pentru votarea noului guvern.

Potrivit unor surse politice, de data aceasta, Ciucă a primit un mandat flexibil pentru a merge la negocieri, renunțându-se la varianta guvern minoritar PNL-UDMR susținut de o majoritate în Parlament. Potrivit unor surse citate de Digi24, este luată în calcul inclusiv refacerea coaliției cu USR.

ADVERTISING

Luni, Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu preşedintele USR, Dacian Cioloş, pentru a discuta despre programul de guvernare.

Ciucă a declarat după această întâlnire că USR a dat un răspuns "tranşant" că nu susţine un guvern minoritar, ci refacerea coaliţiei, menţionând că va discuta în PNL această situaţie şi va fi luată o decizie.

La rândul său, Cioloş a spus ulterior că sentimentul său este că a fost "o întâlnire mai mult de formă", având în vedere că decizia USR a rămas neschimbată, de a nu susţine un guvern minoritar şi de refacere a coaliţiei, şi a menţionat că soluţia ar fi formarea unei majorităţi a PNL fie cu PSD, fie cu USR. Cioloș a anunțat și condițiile pentru refacerea coaliției.

ADVERTISING

„Eu am spus foarte clar care sunt condițiile USR: calendar de reforme, buget și linii de finanțare, reguli clare de funcționare a coaliției și noi am propus să reluăm discuția de la o structură a guvernului așa cum a fost stabilită la începutul coaliției”, a declarat Cioloș.

După această întâlnire, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a reiterat că aşteaptă ca PSD şi USR să arate responsabilitate şi să voteze guvernul minoritar, arătând că, în cazul în care cele două formaţiuni nu vor susţine acest Executiv, singura opţiune sunt alegerile anticipate.

De asemenea, el a declarat că PNL a făcut o concesie şi a schimbat candidatul la funcţia de premier, propunându-l pe Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

"USR are şansa să arate românilor că flexibilizează mandatul, votează un Guvern minoritar astăzi, repede rezolvăm această criză şi apoi vedem mai departe ce se întâmplă, cum refacem coaliţia. Avem câteva luni de discutat. Sunt multe lucruri de discutat. Se reface aşa, peste noapte, doar cum vrea USR… Este imposibil", a mai spus Cîţu.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile din momentul desemnării să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul acestei săptămâni.

Prezent la Profit News, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a spus că până marţi seara trebuie încheiate negocierile pentru susţinerea Guvernului.   

"Până mâine seară trebuie încheiate negocierile pentru susţinerea Guvernului şi prezentată lista. Pentru a prezenta lista trebuie să votăm atât programul prima dată, atât în forurile de conducere ale PNL, după care trebuie hotărâţi membrii, care urmează să aibă loc sub coordonarea premierului şi preşedintelui PNL, fiecare membru pentru fiecare portofoliu trebuie trecut prin forurile de conducere.

După asta trebuie analizată cererea celor din UDMR de ocupare a încă unui portofoliu sau într-o altă formulă dacă portofoliul respectiv nu era primit, au alte două portofolii considerate de mai puţină importanţă decât portofoliul solicitat şi văzut, dacă se va reface coaliţia cu USR în următoarele ore, nopţi şi zile, din nou compatibilizat programul de guvernare”, a explicat prim-vicepreşedintele PNL, citat de news.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇