Iohannis retrimite în Parlament o lege prin care PSD și PNL au pus în pericol aderarea României la Schengen

Iohannis retrimite în Parlament o lege prin care PSD și PNL au pus în pericol aderarea României la Schengen

Președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului Legea Porturilor, care, după modificările votate de majoritatea PSD-PNL, ar fi permis politizarea conducerii Portului Constanța.

Spotmedia.ro avertizase încă de când legea era în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților că modificările aduse de PSD și votate și de PNL vor permite impunerea în consiliul de administrație a unor oameni fără pregătire, dar credincioși partidului.

Legea actuală prevede că cei 7 membri ai consiliului nu pot fi decât profesioniști din domeniul naval, însă era nevoie de modificări care să o alinieze cu normele UE stabilite în 2017, pentru a asigura că porturile europene funcționează pe principii unitare de transparența financiară. În comisiile din Camera Deputaților, PSD a depus un amendament care stabilea că niciun membru al CA al companiei publice Portul Constanța nu ar mai avut nevoie de vreo pregătire de specialitate și doar unul din cei șapte ar fi trebuit să aibă pregătire economică.

ADVERTISING

Asta contestă acum Administrația Prezidențială în scrisoarea în care solicită reexaminarea legii, cerând să fie reluat întregul proces legislativ.

„Având în vedere că dispozițiile supuse reexaminării au fost introduse la Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, apreciem că este necesar ca evaluarea sub aspectul oportunității reglementării să se realizeze de ambele Camere ale Parlamentului, ținând cont și de impactul pe care soluția legislativă îl va avea în privința componenței și selecției membrilor organelor de conducere ale administrațiilor portuare”, se arată în cererea de reexaminare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Șeful statului arată că sunt neclarități, că lipsesc normele tranzitorii și că noua formă riscă să rateze scopul modificărilor, și anume corelarea cu normele europene. Astfel, el cere „menționarea expresă a nivelului de studii solicitat în cadrul condițiilor de selecție a membrilor organelor de conducere ale administrațiilor portuare”.

Retrimiterea legii vine în condițiile în care, în decembrie, se decide dacă România e primită sau nu în spațiul Schengen.

Citește mai multe despre modificările dorite de coaliție: Exclusiv Politizarea Portului Constanța. Printr-un amendament, PSD și PNL pun în pericol aderarea României la Schengen

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇