Iohannis, prima ieșire în 2023: Legile Justiției sunt perfectibile. Trebuie să țină pasul cu realitatea socială

Iohannis, prima ieșire în 2023: Legile Justiției sunt perfectibile. Trebuie să țină pasul cu realitatea socială

Prima ieşire publică a președintelui Klaus Iohannis în 2023 a fost când a participat, joi, la ședința de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii, unde le-a transmis noilor membri că își încep mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar.

Șeful statului a amintit că, de la finalul anului trecut, România are un nou cadru legislativ pentru statutul magistraților, organizarea sistemului judiciar și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, reforma Legilor Justiției a fost o reformă îndelung discutată și asumată de România, inclusiv în dialogul cu partenerii noștri externi.

Klaus Iohannis a subliniat că aceste legi sunt perfectibile și trebuie să țină pasul cu realitatea socială și să răspundă nevoilor societății.

”Pachetul Legilor Justiției asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcționeze în parametri optimi și să vă sprijine în activitatea pe care o desfășurați. Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat și cu sprijinul societății civile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Modernizarea și creșterea calității actului de justiție nu ar fi fost posibile fără implicarea acesteia, fără cetățeni care să ceară constant standarde mai înalte, o funcționare mai bună a sistemului sau care să nu ezite să atragă atenția când au sesizat derapaje.

Ca orice lege, și aceste legi sunt perfectibile. Ele trebuie să țină pasul cu realitatea socială și să răspundă nevoilor societății. Am încredere că vă veți implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant și o cooperare loială cu celelalte instituții ale statului”, a declarat Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Totodată, șeful statului i-a încurajat pe membrii CSM să ia atitudine de fiecare dată când independența justiției este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice.

”Sunteți mediatori ai intereselor din sistemul judiciar și vă revine misiunea, deloc ușoară, de a urmări mereu interesul public și binele cetățenilor, beneficiarii actului de justiție.

La finalul anului trecut a fost anunțată ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, ceea ce reprezintă categoric un succes, dar și un imbold pentru continuarea reformelor în vederea unei justiții cât mai performante și independente, în care românii să aibă deplină încredere”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Ridicarea MCV, a subliniat Iohannis, a fost rezultatul eforturilor continue și susținute ale tuturor celor care și-au asumat de-a lungul anilor reforme reale și au promovat permanent lupta împotriva corupției, statul de drept, precum și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

”În același timp, rămâne responsabilitatea sistemului judiciar și a clasei politice de a urmări constant dezideratul unei justiții moderne, independente și eficiente”, a conchis șeful statului.

Participare la ședința de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇