Iohannis l-a sunat pe Viktor Orban și i-a mulțumit pentru ajutorul oferit românilor cu Covid

Iohannis l-a sunat pe Viktor Orban și i-a mulțumit pentru ajutorul oferit românilor cu Covid

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a sunat la telefon vineri, 15 octombrie 2021, pe prim ministrul Ungariei, Viktor Orbán, și i-a mulțumit pentru ajutorul oferit bolnavilor români de Covid care nu mai pot fi tratați acasă și au fost sau vor fi tratați la spitale din țara vecină.

Informația a fost dată publicității de Administrația Prezidențială, în comunicat precizându-se de la bun început că această convorbire telefonică a avut loc ”la inițiativa părții române”.

”Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit Prim-ministrului Viktor Orbán pentru ajutorul oferit de autoritățile ungare pacienților români, care reprezintă un gest de adevărată solidaritate europeană în aceste momente dificile ale pandemiei de COVID-19.

ADVERTISING

Președintele României a apreciat în mod deosebit realizarea rapidă a transferului unor bolnavi de COVID-19, aflați în stare critică, pentru tratament în spitale din Ungaria, la Szeged și Debrecen”, se mai arată în comunicatul citat.

Circa 50 de pacienţi cu COVID-19 au fost acceptați pentru transfer din România la spitale din Ungaria. Operaţiunea a început joi.

UDMR este singurul partid din coaliția de guvernare care a rămas alături de PNL în contextul actualei crize politice, iar în acest moment ministru interimar al Sănătății este Cseke Attila (UDMR).

ADVERTISING

În urmă cu două săptămâni, la Aachen, președintele Iohannis a făcut o declarație foarte dură la adresa Ungariei, după ce omologul său, președintele János Áder, comparase anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon.

Întrebat, în cadrul dezbaterii de la Aachen, în cadrul căreia a primit premiul Carol cel Mare, președintele Iohannis a declarat cu referire la Ungaria: “Este puțin ca într-o familie, unde, la întâlnirea de familie, cei mai mulți au un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini, dar oricum nu-l dăm afară, că e rudă. Încercăm să-i mai dăm lecții, să-l integrăm, să-l liniștim, asta este rețeta cred. Eu nu susțin idea de eliminare, de înlăturare din organizație, pedepsele de așa natură nu aduc rezultatele scontate de mulți. Eu cred că trebuie să le spunem foarte clar acestor oameni în față care sunt așteptările și să continuăm procesul“.

ADVERTISING

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇