Iohannis: Guvernul se mișcă foarte bine! Nu e de acord cu taxa de solidaritate, dar consideră discuțiile dintre PNL și PSD ”normale și naturale”

Iohannis: Guvernul se mișcă foarte bine!  Nu e de acord cu taxa de solidaritate, dar consideră discuțiile dintre PNL și PSD ”normale și naturale”

Președintele Klaus Iohannis e mulțumit până acum de modul în care guvernează PNL și PSD. Șeful statului spune că taxa pe care social-democrații ar dori-o impusă marilor companii nu e corectă, dar consideră că, atât timp cât doar sunt discuții pe ea în coaliție și nu e impusă ”alandala”, totul e în regulă.

Iohannis a fost întrebat, la Bruxelles, cum vede noua taxă dorită de PSD, în contextul în care în trecut a criticat ”țopăiala fiscală” pe care au făcut-o social-democrații.

”Deocamdată este bine să facem diferența între măsurile care chiar se adoptă și se pun în practică - și vedem că în aceste zile sunt acte normative care stabilesc ce se va întamplă cu bugetul, cu taxele și impozitele - și ce e doar la nivel de discuții.

ADVERTISING

Trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt, avem o coaliție formată din social-democraţi şi liberali. Fiecare încearcă să îşi promoveze politicile bazate pe o anumită doctrină, dar asta nu înseamnă că Guvernul le pune în practică alandala și amestecate.

Deocamdată, am spus, s-a spus şi respectă că nu vor fi majorate taxe şi impozite şi nu vor fi introduse altele noi. Mie, personal, acest impozit nu mi se pare nici necesar, nici util, nici corect, dar, evident, în coaliție se vor discuta aceste lucruri. Nu are rost să umflăm o temă fără să fie aplicată practic”, a spus Klaus Iohannis, înainte de a intra la discuțiile Cosiliului European.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a reluat prioritățile din acest moment, insistând pe reformele asumate în PNRR.

”În discuțiile cu liderii coaliției am subliniat foarte clar că trebuie să respectăm cadrul macro la care ne-am angajat, trebuie să scădem deficitul, trebuie să facem reforme structurale, trebuie să ne apucăm să facem reformele care sunt stabilite prin PNRR. Atenţie! Nu sunt propuse, sunt stabilite. Noi, România, ne-am angajat să facem aceste reforme şi le vom face.

Pe de altă parte, e foarte clar că discuțiile în coaliție vor continua, dar acesta nu e un lucru rău, e un lucru bun și natural. Mai ciudat mi s-ar părea să fie un partid social-democrat şi un partid național liberal și să nu discute aceste lucruri. Impresia mea este că s-a ajuns la concluzii rezonabile și Guvernul se mișcă, până acum, foarte bine”, a subliniat Iohannis.

ADVERTISING

Întrebat ce așteptări are de la bugetul pe 2022, Iohannis a spus că a avut mai multe discuții cu premierul Ciucă și că e încrezător că vor fi respectate toate țintele asumate, fapt ce nu lasă loc de mari cheltuieli.

"Haideţi să vedem mai întâi primul draft al acestui buget. Nu va fi un buget de mare cheltuială, fiindcă dacă vrem să ne încadrăm în deficitul pe care ni le-am propus şi îl vrem, va fi nevoie de un buget foarte realist. Am discutat în câteva rânduri cu premierul despre acest lucru şi este, cel puţin la nivel de Guvern, foarte clar că bugetul trebuie să fie unul realist, clar şi bine fundamentat.

Asta este ce aştept de la acest buget. Dacă va fi construit aşa cum sunt promisiunile, nu văd acum nicio problemă în a promulga un astfel de buget", a mai spus Iohannis.

Nu rata un interviu-eveniment realizat de Ioana Ene Dogioiu: Valeriu Nicolae: Am votat un dulap în care am îngrămădit speranțele. E foarte greu să acceptăm că suntem proști - Interviu video


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇