Iohannis, despre Schengen: Nu cred că pactul pe migrație va schimba poziția Austriei (Video)

Iohannis, despre Schengen: Nu cred că pactul pe migrație va schimba poziția Austriei (Video)

Pactul pe migrație nu va schimba poziția Austriei referitoare la accesul României la spațiul Schengen, consideră președintele Klaus Iohannis.

„S-a scurs multă cerneală în ultimele zile pe acest pact pe migrație. Sincer, progresul obținut după părerea mea este destul de modest, dar este un progres. Recunoaștem, față de nimic, ce am avut până acum, fiindcă de ani de zile se negociază, acum avem o bază, mai degrabă tehnică.

Ceea ce s-a discutat foarte mult în ultimele zile, anumite puncte unde au fost negocieri intense, tratează aspecte pe care nu le-aș numi majore. Nu cred că acest pas care s-a făcut acum, așa-numitul pact pe migrație, va schimba poziția Austriei. Este nevoie de mai mult, este nevoie de mai multe negocieri și sper ca acestea să se facă și să dea roade”, spune Klaus Iohannis.

Declarații de presă susținute în marja participării la Summitul Comunității Politice Europene

Statele membre ale UE au ajuns la un acord cu privire la revizuirea normelor privind răspunsul la creșterea migrației ilegale. Acordul a fost încheiat după săptămâni de negocieri privind mecanismul de criză al UE și după o creștere bruscă a numărului de sosiri pe insula italiană Lampedusa.

ADVERTISING

Conform planului, țările care se confruntă cu o situație de criză vor putea solicita „contribuții de solidaritate” din partea altor state.

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit despre un „punct de cotitură istoric”.

Austria a spus în repetate rânduri că nu va fi de acord cu primirea României și Bulgariei în Schengen cât timp sistemul european de migrație și azil nu este reformat profund.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇