România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Spațiul Schengen, susţine premierul Marcel Ciolacu. Acesta avertizează Viena și pe cancelarul Karl Nehammer (foto) că, dacă va fi folosit dreptul de veto nejustificat în decembrie, România va da în judecată Austria la CJUE.
În plus, premierul a confirmat că România se opune accesului a doi ofiţeri ai armatei austriece la reuniuni ale NATO. Întrebat dacă este adevărată informaţia furnizată de presa austriacă, răspunsul lui Marcel Ciolacu a fost: ”Categoric!”.
Pe de altă parte, politologul austriac prof. Reinhard Heinisch spune că, după alegerile parlamentare de anul viitor, Austria va renunța la vetoul pentru Schengen pentru România şi Bulgaria.
Pierdem minim 2% din PIB
„Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. Și eu, și domnia sa suntem trecători. Ai drept de veto. Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare: că România merită acest lucru de 10 ani. Am îndeplinit absolut toate cerințele tehnice, ai drept de veto, dar trebuie să îl justifici. Eu, cât timp sunt prim-ministru, nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit și să umilească în continuare România”, spune Marcel Ciolacu, luni seara, la Antena3.
România are drepturi și, în plus, „ține spatele frontului din Ucraina”
„De fapt, România ține spatele frontului din Ucraina. În timp ce România respectă toate sancțiunile împotriva Rusiei, toate fără excepție, în timp ce România ajută Rep. Moldova să nu mai fie dependentă de Rusia și în acest moment, de câteva săptămâni, Rep. Moldova este independentă în ceea ce privește gazul rusesc, tu, Austria, ești o țară neutră, nu cheltui un euro pentru înzestrarea Armatei.
România își mărește alocarea din PIB de la 2 la 2,5% ca în acest moment să descurajeze ceea ce dorește să facă Rusia. Și tu vii ca un ipocrit și spui că România nu are dreptul în Schengen, fără să justifici deloc veto-ul tău”, acuză Ciolacu.
Austria a cumpărat gaz rusesc de 7 miliarde de euro
De când a pornit războiul, Austria a cumpărat gaz rusesc de 7 miliarde de euro, adaugă Ciolacu.
„(Austria - n.red.) în continuare cumpără gaze și petrol din Rusia de când a pornit războiul de aproape 7 miliarde de euro. Din punctul meu de vedere, bani pe care Putin îi folosește în economia rusească.
Mai departe, în susținerea războiului din Ucraina. Bani murdari, pătați. Dar tu vii, cu toate că toată lumea demonstrează că nu e nicio migrație... 2-3 % trece prin România. Tu vii și spui: Eu mă opun. Eu voi ataca, ca și Guvern, dacă în decembrie Austria își va folosi din nou veto-ul. Voi ataca la Curtea de Justiție a UE.
Mai mult, voi cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să fie parte împreună cu România în acest proces. România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Spațiul Schengen”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.
Austria va renunța la veto abia după alegerile parlamentare
Cât despre partea austriacă, politologul local Reinhard Heinisch susţine că, după alegerile parlamentare de anul viitor, Viena va renunța la vetoul pentru Schengen.
"Ceea ce ar putea determina mai degrabă guvernul să renunțe la blocadă sunt interesele businessului austriac. În timpul dezbaterilor parlamentare, s-a constatat că firmele austriece suferă pierderi din cauza faptului că Bulgaria și România nu sunt încă în Schengen", a spus politologul austriac, citat de Euractiv.
"Partidul Popular de guvernământ nu este doar un partid conservator care se aliază cu extrema dreaptă. Este un partid care apără interesele comunității de afaceri, iar businessul înțelege deja că vetoul împiedică relațiile economice cu Bulgaria și România", explică prof. Reinhard Heinisch.