Iohannis, criticat în presa germană: Câștigătorul premiului Carol cel Mare, pe căi greșite

Iohannis, criticat în presa germană: Câștigătorul premiului Carol cel Mare, pe căi greșite

Klaus Iohannis este criticat dur de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, care alocă sâmbătă o pagină întreagă președintelui României.

Sub titlul ”Câștigătorul premiului Carol cel Mare, pe căi greșite”, jurnaliștii nemți observă că Iohannis nu pare să se dea în lături de la apropierea de adversarii săi corupți de odinioară.

”Motivul este finanțarea de miliarde de euro de la Bruxelles?”, scrie publicația, citată de G4Media.

Autorul face referire și la premiul câștigat de Iohannis la începutul lunii octombrie pentru promovarea valorilor europene, a libertății și a democrației. De asemenea, el a fost apreciat și pentru serviciile aduse ”în interesul statului de drept și al indepedenței sistemului judiciar”.

ADVERTISING

În 2020, războiul era împotriva PSD

Jurnaliștii reamintesc că, înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2020, Klaus Iohannis arăta cu degetul spre PSD drept principalul său dușman și vorbea despre un ”război” care trebuia purtat împotriva PSD.

PSD, pe cale să recâștige accesul la putere

Apoi, în articol scrie și că Iohannis este acum cel care i-ar putea ajuta pe cei de la PSD să obțină din nou puterea. Potrivit publicației, acest lucru a devenit ”evident” încă din septembrie, după demiterea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției.

ADVERTISING

Ei subliniază că Stelian Ion avea în plan implementarea unor reforme juridice menite să reducă influența politicului în numirea procurorilor.

Ciucă, devotat președintelui

În articol se vorbește și de noul șef al guvernului, Nicolae Ciucă, fost șef de stat major al armatei.

Despre omul, practic, impus de președinte, nemții spun că are ”puțină experiență dar ar fi devotat președintelui”.

Ei observă că USR va fi lăsat în afara guvernului iar singura opțiune pentru a obține majoritatea rămâne un guvern minoritar tolerat de PSD.

ADVERTISING

Cu ochii pe banii europeni

Jurnaliștii atrag atenția că România așteaptă 29,2 miliade de euro de la UE, prin Planul Național de Dezvoltare și Reziliență, iar prima tranșă ar trebui să vină în curând.

Astfel, ar exista interese ca USR să nu rămână în guvern, mai ales după insistențele cu care au cerut monitorizarea atentă a utilizării fondurilor.

Articolul reamintește că șef la Parchetul European este chiar Laura Codruța Kovesi, fost șef DNA, care ar putea face niște drumuri în România curând, dacă ”manevrele” lui Iohannis se dovedesc a avea în spate alte interese.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇