Iohannis: Austria devine o placă stricată. Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape nu mai există (Video)

Iohannis: Austria devine o placă stricată. Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape nu mai există (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit joi, de la summit-ul UE, despre problematica Schengen şi Austria care tot ni se opune, deşi argumentele sale sunt străvezii. Practic, spaţiul Schengen aproape nu mai există, din cauza unor state care impun controale la graniţe de teama imigranţilor.

Este puțin deprimant ca de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi puțin stricat: Tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali.

Eu continui pe linia diplomatică, începută cu toată echipa mea. Și Guvernul face tot ce poate, însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care Austria, de fiecare dată, spune clar că nu are nimic împotriva României sau a Bulgariei, dar se opune extinderii spaţiului Schengen, în condiţiile în care exact în aceeaşi şedinţă a aprobat aderarea Croaţiei.

ADVERTISING

Argumentele sunt tot mai străvezii.

Realitatea e că spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape nu mai există. Din cauza migrației, foarte multe state și-au închis granițele.

Foarte multă lume ar putea să considere că vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează.

E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen e veche. Se știe demult că Schengen are probleme. Există dorința de a moderniza acordul Schengen, dar pe de altă parte sunt unii care se opun la orice.

Cu România înăuntru putem să ne apucăm cu energie nouă să reformăm spațiul Schengen (…) însă mai e mult de negociat până ajungem acolo.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Eu am avut discuții cu liderii UE de multă vreme și le-am spus că România ar fi un pilon forte în Schengen, cu ajutorul căruia ar putea începe modernizarea”, a declarat preşedintele.

Iohannis a făcut aceste declarații înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, când a fost întrebat ce strategie are România pentru aderarea la Schengen și dacă poate fi forțat un vot în Consiliul JAI, în decembrie, în condițiile în care Viena nu cedează.

Întrebat şi dacă România se va adresa Curții de Justiție a UE, şeful statului a spus că este o „chestiune foarte complicată”: „Nu am găsit doi juriști care să aibă aceeași opinie și, până nu ne lămurim între noi, nu e bine să avansăm public acestă chestiune”.

ADVERTISING

În septembrie, premierul Marcel Ciolacu spunea că România va ataca Austria la CJUE, în cazul în care cancelarul austriac Karl Nehammer va folosi din nou veto-ul pe Schengen.

Declarații de presă susținute înaintea participării la reuniunea Consiliului European

Mai multe ţări, printre care Austria, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Slovenia şi Slovacia, au anunţat noi controale la frontierele lor.

Încearcă astfel să-i împiedice pe traficanţii de persoane să folosească rutele care trec prin Balcani pentru a aduce migranţi în Europa Centrală şi de Vest.

Acest lucru pune presiune asupra spaţiului Schengen de liberă circulaţie şi pe acordurile de trecere a frontierei fără vize cu ţări terţe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇