Meloni: Există un risc clar ca Spațiul Schengen să se spargă în bucăți. Gata cu ușile deschise și redistribuirea

Meloni: Există un risc clar ca Spațiul Schengen să se spargă în bucăți. Gata cu ușile deschise și redistribuirea
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Premierul italian Giorgia Meloni a declarat miercuri că, având în vedere riscul ca tratatul Schengen care stipulează libera circulaţie a cetăţenilor europeni „să se spargă în bucăţi”, singurul lucru care trebuie făcut este „să lucram pentru a apăra frontierele externe ale Uniunii Europene”.

Adresându-se Senatului pentru a informa despre poziţia Italiei la Consiliul European – preconizat să înceapă joi şi care va aborda în principal conflictul din Israel -, după ce guvernul său a decis să suspende aplicarea prevederilor Schengen şi să restabilească controalele la frontiera cu Slovenia, pe motiv că teroriştii ar putea intra pe ruta migratorie din Balcani, Meloni a avertizat că există un „risc clar” ca Schengen „să se spargă în bucăţi”, informează EFE şi ANSA.

ADVERTISING

"Este un risc evident şi o preocupare pe care o împărtăşim. Dar, mai mult decât atât, singura modalitate de a evita această derivă este de a lucra la apărarea frontierelor externe ale Uniunii", a subliniat ea.

Potrivit şefei guvernului italian, ultimele consilii europene au schimbat perspectiva asupra migraţiei şi "nu mai există tendinţa de a transfera povara acestei enorme responsabilităţi asupra statelor din prima linie, cum ar fi Italia" şi, în plus, a fost recunoscut pe deplin faptul că "singurul răspuns posibil este apărarea frontierelor externe".

"Gata cu uşile deschise şi redistribuirea, doar protejarea frontierelor externe, o luptă necruţătoare împotriva traficului de persoane, acorduri cu ţări terţe, canale legale pentru refugiaţi şi cote de imigranţi legali compatibile cu nevoile sistemului nostru economic", a subliniat ea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Italia a suspendat aplicarea Schengen şi a reimpus controale la frontiera cu Slovenia, după izbucnirea războiului dintre Hamas şi Israel şi recentele atacuri teroriste din Franţa şi Belgia.

În discursul său, Meloni şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la aşa-numiţii "lupi singuratici, care ucid oameni nevinovaţi în numele lui Dumnezeu" şi, prin urmare, a explicat ea, este necesar să "ridicăm garda" în materie de securitate.

Premierul italian a argumentat că ar putea exista o legătură între terorism şi imigraţia ilegală şi că "cei care până acum, din reflexe ideologice, s-au complăcut să respingă această posibilă legătură au greşit".

ADVERTISING

"Serviciile de informaţii au confirmat că cele mai mari riscuri (de securitate) pentru noi pot veni dinspre ruta balcanică (spre UE)", a declarat Meloni, explicând că, din acest motiv, guvernul a acţionat prompt, suspendând prevederile Tratatului Schengen şi restabilind controalele cu Slovenia.

Ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, nu a exclus ca aceste controale la frontiera cu Slovenia să dureze pe tot parcursul iernii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇