Iohannis anunță 3 miliarde de euro pentru sănătate, 4 miliarde pentru educație și 4,5 miliarde pentru autostrăzi, prin PNRR

Iohannis anunță 3 miliarde de euro pentru sănătate, 4 miliarde pentru educație și 4,5 miliarde pentru autostrăzi, prin PNRR

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, o alocare de 3 miliarde de euro pentru sănătate, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Patru miliarde de euro vor fi alocaţi programului ”România Educată. Vor fi investiţii în programul de autostrăzi, în digitalizare. Suma de 2,2 miliarde de euro va fi alocată reabilitării termice a blocurilor şi consolidării clădirilor la cutremur.

”Am convenit astăzi, în cadrul şedinţei cu liderii coaliţiei de guvernământ, cu premierul, PNRR care urmează să fie supus aprobării Executivului şi ulterior trimis CE pentru negociere.

Cele circa 30 miliarde euro de care vom beneficia reprezintă o mare oportunitate pentru economie.

ADVERTISING

E important să înţelegem că acest plan ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâţia ani, care vor îmbunătăţi viaţa fiecărui român.

Vom pune un accent major pe îmbunătăţirea accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea reţelei de spitale, prin cabinete cu facilităţi de screening, diagnostic precoce.

Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 mliarde euro.

PNRR ne va permite să dezvoltăm reţeaua de autostrăzi. Ne propunem să alocăm 4,5 miliarde euro pentru acest domeniu.

PNRR e o oportunitate extraordinară şi pentru sistemul de educaţie.

Programul România Educată va beneficia de circa 4 miliarde euro.

ADVERTISING

Vom avea şcoli sigure şi vom investi şi într-o reţea de şcoli verzi”, a afirmat preşedintele.

El a precizat că Educaţia din România nu îşi mai permite să piardă niciun copil. Digitalizarea va fi o parte importantă în educaţie.

”Elevii, studenţii şi cadrele didactice trebuie să fie pregătiţi şi sprijiniţi să acceseze aceste instrumente digitale. 780 milioane de euro ne propunem să investim în acest proiect”, a subliniat preşedintele.

”În asigurarea tranziţiei verzi vreau să menţionez doar câteva exemple de proiecte: 1,3 miliarde euro alocate pentru diversificarea şi multiplicarea resurselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde euro pentru împădurirea masivă, 4,5 miliarde euro pentru sistemul de irigaţii. Digitalizarea înseamnă mult mai puţin birocraţie pentru cetăţeni. Vom investi în servicii digitale destinate cetăţeanului”, a precizat Iohannis.

ADVERTISING

Ședinţă de lucru pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Şeful statului a avut o şedinţă de lucru pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, vicepremierul Hunor Kelemen şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, de la ora 16.00. 

Liderul PNL Ludovic Orban a precizat că forma finală a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie să beneficieze de susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis şi a adăugat că este creionată, în linii mari, structura PNRR.

„Deja la nivelul coaliţiei avem creionată, în linii mari, structura Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare. Conform programului de guvernare evident forma finală a programului trebuie să beneficieze şi de susţinerea preşedintelui şi a Administraţiei Prezidenţiale şi vom avea o discuţie extrem de importantă privitoare la PNRR”, a declarat Ludovic Orban, miercuri la Parlament. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇