Iohannis a vizitat Casa sclavilor fără soție. Primarul din Goree: Nu a vorbit ca Obama, dar fiecare are stilul lui (Galerie foto)

Iohannis a vizitat Casa sclavilor fără soție. Primarul din Goree: Nu a vorbit ca Obama, dar fiecare are stilul lui (Galerie foto)

Preşedintele Klaus Iohannis și-a continuat miercuri turneul african cu o vizită pe insula senegaleză Goree, care sute de ani a fost punctul din care corăbiile cu sclavi plecau spre America și care, din 1978 face parte din patrimoniul UNESCO.

Iohannis a vizitat Casa sclavilor – un muzeu care spune poveștile cutremurătoare despre cum erau aici închiși în lanțuri africanii selectaţi de proprietarii albi ai satele lor, înainte de a fi trimiși spre Charleston, de unde erau vânduți mai departe în târgurile de sclavi – și Liceul de fete Mariama Ba.

ADVERTISING

Iohannis, care nu a mai fost însoțit în această vizită de Prima Doamnă, Carmen Iohannis, a fost întâmpinat pe insulă de un cor de copii și o formație muzicală și prima oprire a fost direct la Casa sclavilor, unde a beneficiat de un tur ghidat, potrivit Libertatea.ro. La final, după ce a primit o diplomă care atestă că a vizita Casa sclavilor, șeful statului a spus câteva cuvinte.

„Istoria nu putem să o schimbăm, dar putem să tragem învățăminte importante de aici. Istoria tristă, inumană și imorală pe care a avut-o acest loc trebuie să ne inspire să ne implicăm - noi, politicienii - efectiv, pentru a învăța din acest trecut trist să construim un viitor mult mai bun pentru oameni.

ADVERTISING

Și, probabil, cel mai important lucru care se poate învăța de aici este că trebuie să ne implicăm și să luptăm pentru drepturile omului, pentru că toți suntem egali. Cred că este extrem de important să învățăm să ne respectăm reciproc, pentru că nu este suficient să ne considerăm egali, trebuie să ne și considerăm respectați unii față de ceilalți.

Și, în acest fel vă doresc să păstrați acest monument al unei istorii triste și, prin cei care vă vizitează, să reușiți pentru comunitatea voastră, pentru comunitatea africană, să construiți un viitor mai luminos”, a spus Klaus Iohannis, potrivit imaginilor transmise de Libertatea.ro.

ADVERTISING

Jurnalistul publicației citate l-a întrebat pe Augustin Senghor, primarul din Goree, ce impresie i-a lăsat vizita președintelui.

„Pentru noi, e foarte important că președintele României a venit aici. Nu a vorbit ca Obama, dar fiecare are stilul lui și cred că preşedintele vostru a fost el însuşi în această vizită. Eu cunosc bine România, am fost acum doi ani acolo, ca preşedinte al echipei de fotbal senegaleze”, a declarat Senghor.

Iohannis își încheie joi controversatul turneu african. Preşedintele Iohannis va fi primit joi de preşedintele Republicii Senegal, Macky Sall, la Palatul Prezidenţial, va asista la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal şi va vizita Muzeul Civilizaţiilor Negre din Dakar. Şeful statului are programată şi o întâlnire cu foşti studenţi din Senegal care au studiat în România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇