Întrunire crucială la Bucureşti: Germania anunţă un ajutor suplimentar de 77 de milioane de euro pentru Moldova

Întrunire crucială la Bucureşti: Germania anunţă un ajutor suplimentar de 77 de milioane de euro pentru Moldova

Vineri are loc la Bucureşti o întâlnire la nivel înalt în sprijinul Republicii Moldova.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că R. Moldova „nu este singură” şi a anunţat un grant suplimentar pentru această ţară, în valoare de până la 77 de milioane de euro.

Anterior, Germania anunțase că va acorda Moldovei un împrumut fără restricții de 50 de milioane de euro, pentru a ajuta țara să facă față afluxului de refugiați și costurilor ridicate ale energiei.

Baerbock participă la Conferinţa ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, o iniţiativă Germania - Franţa - România, alături de omologul său român, Bogdan Aurescu, şi de secretarul de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, Chrysoula Zacharopoulou.

Platforma a fost inaugurată în urmă cu trei luni, la Berlin.

Bogdan Aurescu le-a spus participanţilor că nu există "luxul" de a pierde timp preţios şi a subliniat importanţa oferirii de granturi directe.

Ministrul german de Externe a vorbit şi despre situaţia Republicii Moldova, anterioară conflictului militar, atunci când a fost ea acolo: "Moldova era într-o situaţie critică. Atunci când v-am vizitat ţara, vorbeam despre ce ar însemna dacă nu v-ar mai fi furnizată energie, ce ar însemna dacă Rusia nu ar folosi tancuri, ci război hibrid, pentru a vă distruge ţara".

Înainte de începerea dezbaterilor, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o intervenţie online: "Este important să ştim că nu suntem singuri, că putem să contăm pe dvs. Moldova este o ţară mică, iar magnitudinea evenimentelor îi depăşeşte capacităţile de a face faţă".

Următoarea conferinţă a acestei platforme va fi organizată la Paris, până la finalul anului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇