INSCOP trage un semnal de alarmă: „Voturile din frustrare” se pot îndrepta către AUR. E foarte greu de spus care e limita la care poate ajunge acest partid

INSCOP trage un semnal de alarmă: „Voturile din frustrare” se pot îndrepta către AUR. E foarte greu de spus care e limita la care poate ajunge acest partid

Specialiştii Institutului INSCOP fac precizări legate de cele mai recente sondaje realizate referitor la intenţia de vot şi trag un semnal de alarmă: AUR are foarte mare potenţial de creştere, din cauza lipsei totale de interes a cetăţenilor faţă de politic şi a unei lipse totale de lideri charismatici care să atragă.

În luna februarie au fost date publicităţii două sondaje de opinie realizate la nivel naţional, ambele fiind efectuate de institutul INSCOP.

Primul dintre ele a fost realizat în perioada 1-13 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eşantion de 1.000 de persoane, iar cel de-al doilea a fost realizat în perioada 5-19 februarie, pe un eşantion de 3.000 de persoane.

ADVERTISING

”În ambele sondaje date publicităţii există o tendinţă de a supralicita o eventuală prezenţă la vot. De obicei, pentru a putea aproxima cât mai corect prezenţa la vot, sunt necesare mai multe întrebări care ulterior, prin corelare, să poată oferi o imagine mai clară.

Întrebarea directă referitoare la intenţia de a vota este una care face o parte mare a societăţii să ofere răspunsuri conforme”, precizează specialiştii INSCOP.

Sondajul realizat pe un eşantion mai mare, cel din perioada 5-19 februarie, indică procente uşor crescute pentru partidele mainstream, PSD şi PNL, dar nu suficient de mari pentru a considera că există diferenţe notabile.

ADVERTISING

În prima jumătate a lunii februarie, avea această situaţie:

  • PSD - 30,4%
  • PNL - 21,6 %
  • AUR - 19,1%.
  • USR - 10,9%
  • UDMR - 4,3%.

În a doua jumătate a lunii februarie, iată ce s-a schimbat:

  • PSD - 31,7%.
  • PNL - 22,3 %
  • AUR - 18,2%
  • USR - 11,2%
  • UDMR - 4,6 %.

”Este important de menţionat că datele obţinute în cadrul unui sondaj de opinie sunt doar o poză de moment a intenţiilor de vot şi depind de foarte mulţi factori. Unul dintre factorii cei mai importanţi este implicarea emoţională a societăţii în viaţa politică.

Pe fondul unei lipse totale de interes a cetăţenilor faţă de politic (care se vede de aproximativ ani), unei lipse totale de lideri charismatici care să atragă, este greu de apreciat corect cum arată intenţia de vot a societăţii.

ADVERTISING

În momente precum acesta, când lipsa de interes se îmbină cu o frustrare majoră faţă de modul în care este condusă societatea, poate exista un vot din frustrare pe care sondajele nu îl pot identifica.

De obicei, voturile din frustrare se duc către acele partide, populiste sau nu, care sunt percepute ca fiind altceva decât partidele mainstream. Singurul partid care corespunde este AUR, de aceea, este foarte greu astăzi de spus care este limita la care poate ajunge acest partid”, subliniază INSCOP.

De asemenea, reprezentanţii INSCOP menţionează că o dovadă a frustrării din interiorul societăţii este modul în care percep cetăţenii direcţia în care se îndreaptă ţara. Această percepţie, cumulată cu o percepţie negativă asupra viitorului, creează o frustrare periculoasă pentru clasa politică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇