Deocamdată adoptat în primă lectură, un proiect de lege promite imunitate judiciară pentru foștii președinți ai Rusiei, o măsură pe care mulți o văd una în beneficiul lui Vladimir Putin.
Astfel, documentul a cărui aprobare finală e doar o formalitate, stipulează că o persoană care a exercitat funcţia de preşedinte „nu poate face obiectul unor urmăriri penale sau administrative, nici arestată, nici percheziţionată, nici interogată”.
Această imunitate, care va fi acordată şi familiei oricărui fost preşedinte al Rusiei, va viza de asemenea patrimoniul său imobiliar, mijloacele sale de transport şi de comunicare, precum şi documentele care îi aparţin şi bagajele sale, potrivit acestui text propus de un senator şi un deputat influenţi, ambii membri ai partidului puterii, Rusia Unită.
Imunitatea poate fi ridicată doar în cazul în care fostul preşedinte este acuzat de trădare sau de o altă infracţiune gravă şi dacă aceste acuzaţii sunt sprijinite de Curtea Supremă şi de Curtea Constituţională şi susţinute de două treimi dintre deputaţii Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, şi de acelaşi număr de senatori din Consiliul Federaţiei, camera superioară.
Documentul nu îl vizează pe fostul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a precizat unul dintre autorii săi, Pavel Kraşeninnikov, citat de agenţia RIA Novosti.
Iniţiativa unui asemenea proiect de lege a provocat zvonuri în Rusia cu privire la o eventuală retragere a lui Vladimir Putin, 68 de ani, însă Kremlinul le-a respins, dând asigurări că preşedintele Putin este într-o bună stare de sănătate.
Deocamdată, există un singur fost preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a condus Rusia din 2008 până în 2012, perioadă în care Vladimir Putin a ocupat funcţia de premier din cauza limitării numărului de mandate prezidenţiale consecutive.
După revenirea lui Putin la Kremlin, în mai 2012, Medvedev a devenit premier şi lider al partidului Rusia Unită. Medvedev şi-a prezentat demisia în ianuarie 2020 şi a fost numit vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, condus de Vladimir Putin.
În ultimii ani, Medvedev a fost vizat de mai multe anchete anticorupţie ale opozantului rus Aleksei Navalnîi, care îl acuză în mod concret că a primit mită din partea unor oligarhi şi că se află în fruntea unui imperiu imobiliar.
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:
- Incendiul de la Piatra Neamț putea fi prevenit. Spitalele vechi expun secțiile ATI la tragedii. Interviu video cu Radu Țincu, medic ATI, care vine cu o soluție pentru salvarea mai multor pacienți cu Covid-19
- V. Voiculescu: ”Piatra Neamț se poate întâmpla mâine în aproape orice alt spital din țară”. Cum îl împiedică guvernul Orban să fie viceprimar al Capitalei – Interviu video
- Ce învățăminte tragem din incendiul de la Piatra Neamț și ce măsuri ar trebui luate de urgență
- Guvernul Orban a eșuat: economia nu și-a revenit în „V”, ba am ajuns și codașii Europei
- La ce ne putem aștepta de la noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu
- Probabil locul în care ai vrea să fii acum tocmai urmează să se deschidă la Londra. E o premieră în lume! (Galerie foto)
- Vești bune: Încă un vaccin anti-Covid, educație online pentru climă și cele mai frumoase colinde