Femeile antreprenor să primească indemnizația de creștere a copilului, chiar dacă nu întrerup activitatea - proiect USR

Femeile antreprenor să primească indemnizația de creștere a copilului, chiar dacă nu întrerup activitatea - proiect USR

Parlamentarele USR Oana Murariu şi Simona Spătaru au depus o iniţiativă legislativă care le permite femeilor care au profesii liberale şi lucreză cu PFA să îşi continue activitatea în perioada de concediu de creştere a copilului.

„Femeile antreprenor sau cu meserii liberale au de condus un business. Au angajaţi, colaboratori, clienţi. Dacă ele iau o pauză în concediul de maternitate, acest lucru poate însemna închiderea completă a businessului. Soluţia este de a le lăsa pe ele însele să decidă dacă doresc să îşi suspende activitatea sau nu şi, indiferent de opţiune, să primească indemnizaţia de creştere a copilului”, a afirmat Oana Murariu, iniţiatoare a legii, conform unui comunicat al USR.

ADVERTISING

Potrivit USR, în această situaţie se află sute de mii de femei din România care lucrează ca avocate, arhitecte, graficiene, consultante, psiholog.

„Prin acest proiect femeile antreprenor sunt încurajate să devină mame fără teama că îşi vor pierde anii de muncă dedicaţi activităţii profesionale. Astfel, indemnizaţia pentru creşterea copilului se păstrează alături de veniturile realizate din exercitarea managementului afacerii lor", a explicat Simona Spătaru, senatoare USR.

Iniţiativa face parte dintr-un pachet de legi propuse de USR în sprijinul părinţilor, care include o iniţiativă pentru actualizarea indemnizaţiei, a plafonului şi a stimulentului de inserţie cu inflaţia, anual; o iniţiativă pentru dreptul de a lucra cu normă parţială în al doilea an de concediu de creştere a copilului cu diminuarea proporţională a indemnizaţiei şi o iniţiativă care permite ambilor părinţi să folosească concomitent zilele disponibile, dublarea perioadei la care ai acces la stimulentul de 1.500 de lei în primul an, nu doar primele şase luni.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇