Fără înjurături, fără violențe. Proiect pentru modificarea regulamentului Camerei Deputaților, după atacul lui Simion. Liderul AUR: Nu o să-l respect!

Fără înjurături, fără violențe. Proiect pentru modificarea regulamentului Camerei Deputaților, după atacul lui Simion. Liderul AUR: Nu o să-l respect!

Formațiunile care alcătuiesc coaliția de guvernare – PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților naționale – au depus marți un proiect pentru modificarea regulamentului Camerei Deputaților, după incidentul de ieri ce l-a avut ca protagonist pe liderul AUR, George Simion.

„Este interzisă utilizarea violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa altui parlamentar”, potrivit proiectului de modificare a regulamentului Camerei Deputaților.

De asemenea, conform documentului, se interzice transmiterea ședințelor Camerei Deputaților, Biroului Permanent și Comitetului Liderilor altfel decât prin grija Sectretariatului General, în contextul în care multe ședințe erau transmise de George Simion.

ADVERTISING

Totodată, bannerele în sala de ședințe vor fi interzise.

„Încălcarea atrage sancțiunea evacuării imediate din sală a persoanei sau persoanelor care încalcă interdicțiile. Evacuarea este obligatorie și se dispune de către președintele de ședință din oficiu sau la solicitarea unui deputat, cu acordul majorității ponderate a liderilor grupurilor parlamentare”, se arată în proiect.

Proiectul este semnat de liderii grupurilor deputaților UDMR, PSD, PNL și minorităților naționale.

”Este inadmisibil ca atunci când se adresează cineva la microfon să fie bruscat”, a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. El a afirmat că regulamentul va fi modificat. ”Virgil Popescu a reacționat corect”, a adăugat Ciolacu.

ADVERTISING

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis marţi după-amiaza să trimită acest proiect către Comisia de regulament care îl va analiza miercuri de la ora 09:00.

George Simion: Nu voi respecta noul regulament!

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat că nu va respecta noul regulament al Camerei Deputaţilor, dacă va fi adoptat. Problema sa este interzicerea live-urilor din plen.

"Spun cu toată responsabilitatea, nu o să respect noul regulament, o să continui să fac live pe Facebook şi o să arăt toate mizeriile care se întâmplă aici, în Camera Deputaţilor. (...) Este foarte bine să încălcăm regulamentele scrise împotriva Constituţiei şi a libertăţii. Îi încurajez pe toţi, când văd o lege nedreaptă, să încalce Regulamentul şi să suporte consecinţele de rigoare. Eu mi le asum", a arătat deputatul.

Simion a afirmat că a aflat cu doar 48 de minute înainte de şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de marţi după-amiaza, în care s-a decis convocarea Comisiei de regulament pentru miercuri dimineaţa.

"Ei au făcut noaptea, ca hoţii şedinţă. Cu 48 de minute înainte. (...) Au organizat o şedinţă a Biroului permanent cu un proiect de modificare, discutat la o întâlnire secretă de aseară, dintr-un birou, pentru a nu mai permite să se fac live-uri în Parlament. Convocat cu 48 de minute înainte, eu m-am grăbit, era să fac accident în oraş, au spus că mâine la 09:00 dimineaţa, paralel cu plenul, fiind foarte grăbiţi, trebuie să interzică orice live din Parlament.

ADVERTISING

Comisia de regulament, paralel cu plenul, vrea să lucreze ca să nu mai arătăm noi ce se întâmplă aici. (...) Prin regulament o să ne ia banii de indemnizaţii. Noi tot o să arătăm ce se întâmplă aici şi tot o să spunem hoţului hoţ în faţă", a declarat Simion, la Parlament, la finalul Biroului permanent.

El a susţinut că membrii AUR din Biroul permanent au fost chemaţi într-o şedinţă "fără să aibă ordinea de zi" şi în "afara orelor de program".

"Comisia de regulament votează, ridică mâna, îl aduce în plen, pentru că se va prelungi programul plenului - asta s-a votat azi - cât e nevoie, până ce Comisia de regulament aduce şi adoptă noul regulament în care nu avem voie să facem live-uri pe Facebook şi gata. S-a terminat, pumnul în gură pentru Opoziţie, Aşa alege noua Putere, condusă de generalul Ciucă, să trateze Opoziţia, să ne pună pumnul în gură", a adăugat Simion.

Întrebat dacă va iniţia vreun demers la CCR privind noul regulament, el a confirmat: "Sigur că da, şi o să apelăm şi la parlamentarii de la Forţa Dreptei".

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație au deschis un dosar pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice după scandalul de luni din Parlament.

Ședința de luni a Camerei Deputaților a fost suspendată după ce liderul AUR a întrerupt discursul ministrului Energiei, Virgil Popescu. „Hoțule”, i-a strigat Simion lui Popescu pe un ton agresiv. Replica ministrului Energiei a fost: „Ești un prost”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇