Crize politice pentru Franța sau mari compromisuri pentru Macron? Scenariile după eșecul usturător din alegeri

Crize politice pentru Franța sau mari compromisuri pentru Macron? Scenariile după eșecul usturător din alegeri

Alegerile parlamentare din Franța s-au încheiat cu un eșec de proporții pentru președintele Emmanuel Macron și s-ar putea transforma într-o catastrofă, pe termen lung, pentru țară.

Alianța centristă a lui Macron, Ensemble!, mai avea nevoie de încă 44 de locuri pentru a obține majoritatea în Adunarea Națională, după al doilea tur al alegerilor legislative de duminică, arată Politico.

Rezultatele marchează și o premieră pentru actualul sistem de guvernare francez, vechi de 64 de ani: este prima dată când un președinte recent ales este atât de departe de o majoritate totală.

ADVERTISING

Președintele François Mitterrand și trei prim-miniștri au reușit să guverneze timp de cinci ani fără majoritate, din 1988 până în 1993, însă lor le lipseau doar 14 locuri în parlament, nu 44.

O soluție pentru Macron ar putea fi alianța cu Les Républicains, de centru-dreapta, partid care are suficiente locuri (64) pentru a-i acorda majoritatea la votul de încredere în guvern, de pe 5 iulie, dar și după aceea.

Problema e că partidul este deja slăbit, fiind foarte puțin probabil să intre în vreun fel de coaliție permanentă cu Macron, care este deja nepopular, chiar dacă a obținut un nou mandat de președinte.

ADVERTISING

Republicanii se tem că o asociere atât de strânsă cu Macron ar distruge șansa partidului de a reconstrui o identitate puternică, conservatoare și de a candida cu succes la președinție în 2027.

În plus, acest partid este împărțit între două aripi: una moderată, compatibilă cu Macron, dar și una dură, care îl detestă pe Macron, astfel că nu toate cele 64 de voturi ar fi unele sigure, la nevoie.

Ca să evite o criză imediată, Les Républicains ar putea să-l ajute pe Macron la votul pentru guvern, din iulie, dar mai departe urmează 5 ani foarte grei pentru Ensemble!, care se va lupta în continuare pentru fiecare vot necesar.

ADVERTISING

Cel mai probabil așa va și face Macron, se va baza pe o „majoritate stereo”, cum o numea Michel Rocard, unul din premierii lui Mitterrand, adică va încerca să atragă voturi din toate părțile, pentru fiecare subiect în parte.

Însă e greu să guvernezi cinci ani în acest stil. Vor urma crize politice pentru Franța sau mari compromisuri pentru Macron.

O altă variantă, dacă așa nu reușesc să guverneze, ar fi să ajungă la alegeri anticipate, cel mai probabil la primăvară, dar nimic nu-i garantează lui Macron că va obține un scor mai bun decât acum, ba din contră, e posibil să cadă și mai jos.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇