Președintele federal Frank-Walter Steinmeier merge în vizită la Varșovia. Având în vedere criticile aduse Germaniei, așteptările față de acesta sunt mari.
Steinmeier se deplasează la Varșovia cu gândul de a extinde perspectivele germano-poloneze. Numai că în Polonia oamenii cu greu pot ignora judecățile greșite ale politicii Germaniei față de Rusia. Vizita este complicată.
Președintele german va discuta cu omologul Andrzej Duda la Varșovia, în primul rând despre viitorul relațiilor bilaterale dintre țările lor. Însă la fel de importantă pentru gazde este și privirea în trecut. Polonia critică puternic elitele de la Berlin pentru politica lor din trecut față de Rusia și pentru reticența actuală de a oferi ajutor militar Ucrainei.
Steinmeier este cunoscut în Polonia ca fiind unul dintre principalii arhitecți ai politicii pro-Rusia a Berlinului. Politicianul social-democrat, fost șef de cabinet în timpul lui Gerhard Schröder, a deținut inclusiv funcția ministru de Externe în timpul Angelei Merkel, vizitând Polonia de opt ori ca şef al diplomaţiei germane și de cinci ori ca președinte federal.
Nu întâmplător, din perspectiva Varșoviei, Steinmeier lasă impresia unei persoane care, de-a lungul anilor, a ascultat prea puțin avertismentele polonezilor privind apropierea prea mare de Moscova.
Nord Stream, o conductă geopolitică explozivă încă de la început
Istoria acestor erori datează din perioada în care Steinmeier, în calitate de om de bază al lui Schröder, negocia proiectul Nord Stream. În toamna anului 2005, cancelarul german de atunci și președintele rus Vladimir Putin au anunțat în mod total neașteptat construirea unui gazoduct la Marea Baltică.
Acest lucru a provocat indignare la Varșovia, proiectul fiind hotărât peste capul și preocupările est-europenilor. Polonia a criticat "proiectul economic" încă de la început ca fiind "exploziv din punct de vedere geopolitic".
Iar faptul că Berlinul s-a ținut de cuvânt și, sub conducerea lui Merkel, a aprobat și gazoductul Nord Stream 2, a făcut ca relația dintre Varșovia și Berlin să fie și mai dificilă.
Steinmeier a apărat controversatul proiect de gaz, ignorând toate rezervele venite din Europa de Est - nu numai ca ministru de Externe. A făcut-o și ulterior, în calitate de președinte federal.
Steinmeier caută acum să privească înainte și să trimită un mesaj țării vecine că Berlinul se află "împreună cu Polonia de partea Ucrainei" – după cum transmite Biroului președintelui federal. Războiul a fost un punct de cotitură, iar președintele federal vede o oportunitate de a îmbunătăți relațiile bilaterale cu Polonia.
Așteptări ridicate
La Varșovia, oamenii sunt deosebit de curioși să vadă cum va aborda Steinmeier criticile actuale la adresa Germaniei. "Mă aștept la ispășire, discernământ și regret, precum și o asigurare că Germania își va corecta politica față de Rusia", spune politologul Olgierd Annusewicz.
Acesta admite că un președinte german nu are aproape nicio marjă de manevră politică din punct de vedere operațional, dar "Steinmeier ar putea cel puțin să compenseze prin simbolism ceea ce guvernul german nu oferă".
Potrivit lui Annusewicz, polonezii sunt foarte dezamagiți în legătură cu ezitarea Germaniei de a impune sancțiuni și de a furniza arme Ucrainei.
Președintele federal a ținut discursuri simbolice în Polonia de mai multe ori, cel mai recent cu ocazia celei de-a 80-a comemorări a invaziei germane în Polonia, la Wieluń - un orășel care a căzut primul pradă bombelor germane lansate fără avertisment în septembrie 1939.
"Fiți siguri că pe niciun german această barbarie nu-l va lăsa rece", afirma Steinmeier la acea vreme.
După primele săptămâni ale războiului, în care mii de ucraineni au devenit din nou victime ale barbariei, mulți polonezi s-au întrebat cât de mult se pot baza est-europenii pe Germania. În fața ambasadei germane din Varșovia au loc în mod regulat proteste împotriva politicii germane.
Ne bazăm pe alții pentru securitate
"Sunt sigur că polonezii sunt destul de divizați în ceea ce privește măsura în care se pot baza pe Germania", spune Rafał Chwedoruk, politolog la Universitatea din Varșovia.
"În clipa de față, când se discută despre securitate, Polonia nu se bazează pe Berlin, ci pe Washington. Trebuie să ne bazăm pe alte puncte forte în cazul germanilor", spune el. Astăzi vorbim despre arme, dar trebuie să ne gândim și la "politica de zi cu zi" de mâine.
Germania, în calitate de cea mai puternică țară din Europa, este de așteptat să contribuie la reconstrucția economiei europene, spune politologul.
Iar în concordanță cu aceste așteptări președintele federal dorește să aducă un omagiu în primul rând ajutorului și implicării poloneze în ansamblu pentru refugiații ucraineni. Împreună cu soția sa, Elke Büdenbender, președintele va vizita un centru Caritas, unde sunt îngrijiți mii de refugiați.
În concluzie există mari așteptări de la Frank-Walter Steinmeier, care va trebui să găsească gesturile și cuvintele potrivite în cea de-a șasea sa vizită în Polonia, în calitate de preşedinte al Germaniei.
Rosalia Romaniec