Dublarea alocațiilor în etape ajunge marți în Senat. PSD vrea să o respingă, Guvernul a avertizat că nu are bani altfel

Dublarea alocațiilor în etape ajunge marți în Senat. PSD vrea să o respingă, Guvernul a avertizat că nu are bani altfel

Senatul se reunește marţi, de la ora 14:00, într-o şedinţă de plen. Printre cele mai fierbinți chestiuni ce urmează să fie dezbătute se află ordonanţa de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a precizat însă că mai sunt de primit avize de la comisii, așa că ea va fi supusă votului dacă va reuși să primească aceste avize în timp util.

"Ordonanţa pentru alocaţii a primit luni, în Biroul Permanent al Senatului, un termen pentru aviz şi raport din partea comisiilor permanente pentru marţi.

ADVERTISING

Dacă colegii vor întocmi acest raport mâine (marţi - n.red.), ea va putea intra chiar mâine pe ordinea de zi a plenului Senatului, pentru că, de la ora 14:00, va avea loc o şedinţă", a precizat Cazanciuc, după şedinţa conducerii Senatului, potrivit Agerpres.

PSD vrea să o respingă, Guvernul avertizează că nu are bani

Cazanciuc a susţinut, duminică, înt-o conferinţă de presă, că această OUG "nu este de modificat", ci una "de respins", "pentru că, pur şi simplu, nu numai că sfidează Parlamentul României, dar sfidează bunul simţ".

ADVERTISING

Potrivit lui Cazanciuc, PSD este "categoric" împotriva creşterii etapizate a alocaţiilor pentru copii.

"O să vedem ce o să facem în comisii sau în plen, dacă vom respinge, pur şi simplu, această ordonanţă de urgenţă sau dacă o să o amendăm, în aşa fel încât ea să fie exact strict ca legea în vigoare în momentul de faţă. Este mai degrabă o chestiune de tehnică legislativă", a explicat social-democratul.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat că dacă PSD blochează această etapizare, majorarea nu se va face deloc, cel puțin nu în următoarea perioadă.

ADVERTISING

Executivul a prevăzut câte două majorări pe an, în lunile ianuarie şi iulie.

Guvernul a aprobat majorarea cu 20%, după ce a fost obligat de Parlament, începând cu luna septembrie, a alocaţiei de stat pentru copii, aferentă lunii august, iar pentru perioada 2021-2022, Executivul a prevăzut câte două majorări pe an, în lunile ianuarie şi iulie.

Ministerul Muncii a anunţat că, începând cu luna august 2020, alocaţia de stat pentru copiii care au între 2 şi 18 ani va creşte de la 156 de lei la 185 de lei, iar pentru copiii din grupa de vârstă 0 – 2 ani, precum şi pentru cei cu handicap, cuantumul va creşte de la 311 la 369 de lei.

Impactul bugetar doar pentru finalul acestui an, în varianta găsită de Guvern, va fi de 300 de milioane de lei.

A.Ș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇