Donald Trump, prima conferință de presă după condamnare (Video) Ovaționat de susținători, a primit donații-record

Donald Trump, prima conferință de presă după condamnare (Video) Ovaționat de susținători, a primit donații-record

Donald Trump a acuzat administrația Biden pentru verdictul dat în procesul său, joi, avertizând că sunt oameni răi, bolnavi, care pot face oricui ce i-au făcut lui. Mesajul a fost transmis în prima conferință de presă susținută după anunțarea verdictului. Cu această ocazie a mai spus că va face recurs. Trump a fost așteptat de susținători, care l-au ovaționat, afișând mesaje inclusiv de genul ”Trump sau moartea”.

Trump şi-a început discursul criticând administraţia Biden, pe care a prezentat-o drept un pericol la adresa democraţiei. "Dacă îmi pot face asta mie, pot face asta oricui, sunt oameni răi, în multe cazuri, cred că sunt oameni bolnavi", a spus el.

LIVE: PRESS CONFERENCE

PRESS CONFERENCETEXT TRUMP TO 88022

Publicată de Donald J. Trump pe Vineri, 31 mai 2024

Fostul preşedinte a repetat apoi declaraţii, folosind acelaşi cuvinte, pe care le-a făcut la aproape fiecare apariţie în afara tribunalului. 

ADVERTISING

"Sunt vizat de un ordin de tăcere de la un om care nu poate pune două propoziţii împreună, dat de o instanţă... toate acestea sunt făcute de Biden şi oamenii lui", a spus Trump, îndemnându-şi susţinătorii să devină vocali în locul lui.

"Acest lucru este făcut de Washington şi nimeni nu a mai văzut aşa ceva. Iar eu nu am voie să vorbesc despre asta, dar voi aveţi voie să vorbiţi despre asta şi sper că o veţi face", a spus Trump.

El a mai declarat că va face apel la verdict, deși va trebui să aștepte până după pronunțarea sentinței, pe 11 iulie, înainte de a face acest pas, informează Reuters.

Sentința

Un juriu format din 12 membri l-a găsit pe Trump vinovat de ascunderea, în documente, a unei plăți către vedeta porno Stormy Daniels, făcută cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale din 2016. Fostul președinte voia ca aceasta să păstreze tăcerea despre o presupusă relaţie sexuală pe care ar fi avut-o cu el în 2006.

ADVERTISING

Sentința va fi dată pe data de 11 iulie, cu câteva zile înainte ca Partidul Republican să-l nominalizeze oficial pe Trump pentru funcția de candidat pentru alegerile din 5 noiembrie.

Ovaționat de susținători, a strâns o sumă record din donații

El a fost întâmpinat cu aplauze de către susţinători. Oamenii începuseră să se adune în faţa Trump Tower din New York cam cu o oră înainte de conferinţa de presă a fostului preşedinte. Unii aveau în mâini steaguri, inclusiv unul pe care scria "Trump sau moartea".  Agenţi din cadrul Departamentului de Poliţie din New York se aflau, de asemenea, în faţa clădirii.

ADVERTISING

Miza urmărită de Donald Trump este de a-şi transforma problemele judiciare în muniţie de campanie, pentru a putea strânge cât mai multe fonduri.

De altfel, campania lui Donald Trump a anunţat vineri că a strâns 34,8 milioane de dolari din donaţii de mică valoare, după ce juriul din Manhattan l-a găsit vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare pentru falsificare de registre contabile în procesul său penal pentru bani tăinuiţi.

Echipa sa de campanie a precizat, potrivit CNN, că suma strânsă a fost aproape dublă faţă de cea mai bună zi pe care a avut-o vreodată pe platforma WinRed, care s-a confruntat joi cu întreruperi pe care campania le-a atribuit unui trafic copleşitor.

"Nu numai că suma a fost istorică, dar 29,7% dintre donatorii de ieri au fost donatori complet noi pe platforma WinRed. Preşedintele Trump şi campania noastră sunt extrem de recunoscători de această manifestare copleşitoare de sprijin din partea patrioţilor din întreaga ţară", au declarat consilierii principali ai campaniei lui Trump, Chris LaCivita şi Susie Wiles, într-un comunicat.

"Preşedintele Trump luptă pentru a ne salva naţiunea, iar 5 noiembrie este ziua în care americanii vor da verdictul real", au adăugat ei.

Efectele condamnării

Echipa de avocați a fostului președinte nu se aștepta la un astfel de verdict, șansele unui blocaj la nivelul juraților sau a unui verdict de nevinovăție erau mai mari. Dar o unanimitate obținută repede, cu doar o cerere a juraților de a revedea două declarații ale unor martori, a produs un șoc în opinia publică americană ce va avea consecințe politice importante, scrie Emilian Isailă într-o analiză la cald a condamnării lui Donald Trump - Ce schimbă condamnarea lui Donald Trump.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇