Cu cinci luni înainte de votul care va decide viitorul lumii, Donald Trump are probleme, dar rămâne în cărți

Procesul în care e așteptată decizia juraților poate complica mult campania liderului republican. Acesta conduce încă în sondaje, fiind cotat cu prima șansă de a câștiga un nou mandat la Casa Albă. Actualul președinte are o problemă cu votanții tineri și tensiunile provocate de campania militară a Israelului în rândul Partidului Democrat.
Cu cinci luni înainte de votul care va decide viitorul lumii, Donald Trump are probleme, dar rămâne în cărți

Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc în data de 5 noiembrie 2024. Cel mai probabil, va fi o a doua confruntare între Joe Biden, actualul președinte, și Donald Trump, fost președinte.

Deși în rândul opiniei publice există o mare nemulțumire legată de ambii candidați, cele două mari partide din SUA nu au reușit să găsească și să propună alte nume.

Joe Biden, prin prisma poziției pe care o ocupă, aceea de președinte în funcție, dar și prin faptul că a reușit să strângă cei mai mulți bani din donații, este, în acest moment, cel mai influent om politic din Partidul Democrat și nu poate fi înlocuit pentru o nouă candidatură.

Pe de altă parte, Donald Trump conduce cu mână forte Partidul Republican, are încă mulți susținători atât din rândul aleșilor formațiunii la toate nivelele politicii americane, dar are și o puternică susținere în rândul votanților conservatori.

ADVERTISING

Lui Donald Trump și aliaților săi republicani… nu le pasă de securizarea frontierei sau de repararea sistemului de imigrație defect al Americii. Dacă le-ar fi păsat, ar fi sprijinit cea mai dură lege de securizare a frontierei din istorie. În schimb, ei pun politica partizană înaintea securității naționale

Joe Biden, președinte SUA

A câștigat fără probleme alegerile interne, obținând nominalizarea partidului pentru a candida din nou pentru poziția de președinte al SUA.

De asemenea, cu cinci luni înainte de alegeri, Donald Trump conduce în sondajele de opinie, atât în cele naționale, cât și în cele din statele care vor decide câștigătorul.

În SUA, fiecare stat federal, în funcție de populație, are un anumit număr de electori. 

Pentru ca un candidat să devină președinte, trebuie să obțină susținerea a 270 de electori. 

Câștigarea celui mai mare număr de voturi într-un anumit stat federal aduce după sine și câștigarea tuturor electorilor sau a voturilor electorale.

Statele care decid viitorul președinte sunt cele în care diferența de voturi dintre democrați și republicani, în mod tradițional, este foarte mică, iar oricare dintre cei doi candidați poate câștiga alegerile în statul respectiv.

Pentru noiembrie, sunt șapte state în care nici Biden și nici Trump nu conduc detașat în sondaje: Wisconsin, Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania, North Carolina și Nevada.

În toate aceste șapte state, Donald Trump se află în față cu o marjă situată între 0,5% și 5,4%, conform unei medii a studiilor sociologice realizată de Real Clear Politics.

Cheia victoriei: Să convingi indecișii să voteze

Cu cât se apropie data alegerilor, cu atât campania electorală se intensifică și fiecare candidat caută formule prin care să convingă votanții nedeciși.

„Donald Trump îl devansează pe Joe Biden cu trei puncte procentuale în Michigan. Pentru a depăși acest decalaj, Biden ar trebui să aducă la vot aproape 250.000 de alegători suplimentari, adică 3% din cei peste opt milioane de alegători înregistrați, doar pentru a ajunge la egalitate cu Trump, într-un stat care a atins deja un record de prezență la vot de peste 70% la alegerile prezidențiale. Mai ușor, Biden ar putea schimba situația aducând de partea lui 125.000 de alegători indeciși și să câștige”, susține Mark Penn, fost consilier al lui Bill Clinton, într-un articol publicate de New York Times.

African American Museum - Washington
CAMPANIE. Joe Biden poate profita de problemele pe care le are Donald Trump în Justiție și să câștige un nou mandat, deși electoratul american nu e mulțumit de prestația sa ca președinte - Foto: Hepta.ro

Acesta susține că e mult mai ușor pentru un candidat să țintească prin campania electorală persoane care se duc la vot, dar încă nu s-au decis cu cine să voteze, decât să te concentrezi să aduci la urne persoane care, în general, nu votează.

De fapt, viitorul președinte al SUA va fi hotărât de acești votanți care vor merge spre o tabără sau alta în ultimul moment.

Joe Biden are o problemă cu votanții tineri, studenții care au declanșat o mișcare de protest la adresa războiului din Gaza.

Tensiunile din campusurile universităților americane pot avea un impact asupra susținerii pentru Joe Biden, dar situația e mai complicată pentru că Donald Trump s-a exprimat împotriva celor care acuză intervenția militară a Israelului.

Vinovat sau nevinovat

Mișcarea de protest a studenților americani și a celor care se asociază cu această cauză poate produce dezbinare în rândul electoratului democrat, cu efectul imediat al unui absenteism mai ridicat în rândul votanților tradiționali democrați.

Nikki Haley holds campaign rally in South Carolina
POLITICĂ. Nikki Haley, după ce a fost cea mai puternică voce critică din Partidul Republican la adresa lui Donald Trump, s-a răzgândit și a anunțat că-l susține - Foto: Hepta.ro

Și situația lui Donald Trump e complicată de procesul penal în care e acuzat de fals și uz de fals în documente oficiale electorale, pentru a ascunde plata unei sume de 130.000 de dolari unei vedete porno cu care a avut o relație amoroasă.

„Mulți dintre aceiași politicieni care acum îl îmbrățișează public pe Trump se tem de el în privat. Ei știu ce dezastru a fost și va continua să fie pentru partidul nostru. Doar că le este prea frică să o spună cu voce tare. Ei bine, mie nu mi-e teamă să spun cu voce tare adevărurile dure. Nu simt nevoia să sărut inelul”


Nikki Haley, contracandidata lui Trump în alegerile interne, care a anunțat că îl susține din nou pe fostul președinte după ce a fost învinsă de acesta

Procesul în care expunerea cazului s-a încheiat, așteptându-se decizia juraților, ar putea să amenințe campania electorală a lui Donald Trump. 

Dacă jurații îl vor găsi vinovat, decizia va avea un efect negativ exact asupra acelor votanți indeciși, atât de importanți în stabilirea învingătorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇