Ce schimbă condamnarea lui Donald Trump

Echipa de avocați a fostului președinte nu se aștepta la un astfel de verdict, șansele unui blocaj la nivelul juraților sau a unui verdict de nevinovăție erau mai mari. Dar o unanimitate obținută repede, cu doar o cerere a juraților de a revedea două declarații ale unor martori, a produs un șoc în opinia publică americană ce va avea consecințe politice importante.
Ce schimbă condamnarea lui Donald Trump

Doar două zile le-a luat celor 12 jurați pentru a-l găsi vinovat pe fostul președinte Donald Trump pentru toate cele 34 de capete de acuzare, o decizie venită neașteptat de rapid, consideră mai mulți experți juridici din SUA. 

Astfel, favoritul confruntării politice din noiembrie devine primul șef de stat american din istorie condamnat într-un proces penal.

Acum, la câteva ore de la anunțarea verdictului, întrebarea pe care și-o pune toată lumea e ce impact va avea decizia asupra campaniei electorale și, în final, asupra stabilirii noului președinte al SUA?

„Verdictul e o rușine. Sunt un om foarte nevinovat. Și e în regulă, lupt pentru țara noastră. Vom lupta până la sfârșit și vom câștiga. Pentru că țara noastră s-a dus dracului. Adevăratul verdict va fi dat pe 5 noiembrie de către popor. Și ei știu ce s-a întâmplat aici și toată lumea știe ce s-a întâmplat aici”, a declarat Donald Trump, imediat după aflarea veștii că a fost găsit vinovat.

Donald Trump and Michael Cohen in Court
MARTORUL. Michael Cohen, un fost avocat al lui Donald Trump, martor cheie în procesul fostului președinte al SUA – Foto: Hepta.ro

În data de 11 iulie, judecătorul va anunța pedeapsa pentru Trump. Infracțiunile pentru care a fost judecat fac parte din clasa celor ușoare, iar în acest caz pedepsele sunt între șase luni și maximum patru ani de închisoare.

ADVERTISING

Crimă și pedeapsă

Conform specialiștilor, Donald Trump nu va ajunge după gratii. În procesul de stabilire a pedepsei, judecătorul va lua în calcul vârsta condamnatului, are 77 de ani, faptul că nu are cazier și, de exemplu, obstacolele în ce privește executarea pedepsei.

Datorită calității sale de fost președinte al SUA, Donald Trump se află sub protecția permanentă a „Secret Service”, agenția care se ocupă de siguranța șefilor de stat și de cea a familiilor acestora.

Singura voce care contează este cea a juriului. Acest acuzat putea fi diferit de oricare altul din istoria Americii, dar în cele din urmă, astăzi, verdictul a fost dat în același mod ca în orice alt caz.


Alvin Bragg, procurorul de caz

În cazul în care merge la închisoare, agenții guvernamentali sunt obligați prin lege să-l însoțească și să-l protejeze, iar situația implică anumite aranjamente.

Supporters of Donald Trump rally in New York
NEW YORK. După ce jurații au anunțat verdictul, sute de oameni și-au arătat bucuria în fața sălii de judecată, în timp ce susținătorii fostului președinte erau furioși - Foto: Hepta.ro

Cel mai probabil, Donald Trump va fi pedepsit prin anumite restricții, de exemplu, există posibilitatea să primească interdicția de a părăsi statul New York pentru o anumită perioadă. O astfel de pedeapsă ar pune capăt campaniei electorale a lui Donald Trump și ar arunca Partidul Republican în haos, unul de care, oricum, e destul de aproape.

De asemenea, liderul conservatorilor americani poate fi obligat de judecător să participe la anumite activități de reeducare și reintegrare sau să facă anumite servicii comunității.

Nimic nu-l poate opri pe Trump în afara votului din 5 noiembrie

După decizia juraților, pentru campania lui Trump și încercarea sa de a reveni la Casa Albă nu mai contează prea mult cum va arăta pedeapsa. Oricum ar fi, îl va pune într-o situație politică dificilă, la fel ca și verdictul.

„Donald Trump a crezut întotdeauna, în mod eronat, că nu va suporta niciodată consecințe pentru că a încălcat legea. Dar verdictul de astăzi nu va schimba faptul că poporul american se va confrunta cu o realitate simplă. Există o singură cale de a-l ține pe Donald Trump departe de Biroul Oval: votul. Infractor condamnat sau nu, Trump va fi candidatul republican la președinție”, a declarat Mike Tyler, șeful de campanie a președintelui Joe Biden.

USA News - April 10, 2024
CAMPANIE. Joe Biden, președintele în funcție, va încerca să profite politic de decizia juraților care l-au condamnat pe Trump. Nu e clar în ce măsură va reuși - Foto: Hepta.ro

Judecătorul Juan Manuel Merchan va veni în fața Curții și va citi pedeapsa în data de 11 iulie, conform anunțului făcut de acesta după ce jurații au citit verdictul.

Evenimentul, unul care se anunță extrem de tensionat din cauza polarizării politice din SUA, va avea loc cu patru zile înainte de debutul Convenției Republicane, adunare în care partidul va face nominalizarea oficială a candidatului pentru președinția SUA.

Astăzi este o zi rușinoasă în istoria americană. Democrații au aplaudat când l-au condamnat pe liderul partidului advers pe baza unor acuzații ridicole, bazate pe mărturia unui infractor, exclus din barou. Acesta a fost un exercițiu pur politic, nu unul juridic


Mike Johnson, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților

Cum Trump a câștigat la pas alegerile interne, numirea sa urma să fie una formală. Dar situația creată de condamnare va genera dezbateri puternice în interiorul partidului, totuși, cel mai probabil va obține nominalizarea.

Victimizarea, o armă de campanie

Deși, conform unor studii sociologice realizate înainte de verdict, decizia juraților nu va avea un impact major asupra susținătorilor lui Trump, totuși un procent cuprins între 2 și 4% dintre cei care au spus că votează cu liderul republican au susținut și faptul că posibila sa condamnare le va influența decizia.

Deși nu pare mult, iar campania lui Trump va miza pe victimizare și prezentarea sa drept „condamnat politic”, procesul, decizia juraților și pedeapsa vor avea un impact și asupra nehotărâților.

Donald Trump poate candida și poate ajunge la Casa Albă. În legislația SUA nu există nicio interdicție pentru un condamnat penal să ocupe poziția de șef al statului și, cu toate problemele lui juridice, cursa sa spre Casa Albă nu poate fi oprită decât de propriul partid sau, dacă acesta nu o face, de cetățenii chemați la vot în data de 5 noiembrie.

Donald Trump a fost judecat pentru mai multe infracțiuni legate de falsificarea unor ordine de plată pentru a transfera 130.000 de dolari din fondurile de campanie electorală către Stormy Daniels, o vedetă porno, cu care a avut relații amoroase.

Photocall du gala
CONTRACT. Stormy Daniels, vedeta filmelor pentru adulți, care a avut o relație amoroasă cu fostul președinte american, căreia i-a fost cumpărată tăcerea cu bani din fondurile de campanie - Foto: Hepta.ro

Banii au fost dați pentru încheierea unei înțelegeri care-i interzicea lui Daniels să facă public relația pe care a avut-o cu Donald Trump, acesta fiind în campanie pentru alegerile din 2016, pe care le-a și câștigat.

Candidatul de teflon

Condamnarea lui Donald Trump va schimba din temelii întreaga campanie electorală a celor doi candidați și e de presupus să apară unele mutații în ce privește opțiunile de vot, într-un sens sau în altul.

Donald Trump e considerat ca fiind un politician care iese din orice situație, reușind până acum să amâne procesele pe care le are.

Pe rolul instanțelor se mai află trei dosare importante, unul în Washington, în care e judecat pentru insurecția din 6 ianuarie, unul în Florida, pentru deținerea ilegală a unor documente secrete, și altul în Georgia, pentru interferență în acțiunea de numărare a voturilor.

În toate acestea, echipa sa de avocați a reușit să amâne, prin diverse strategii juridice, începerea efectivă a proceselor, sentințele fiind posibile după ce vor avea loc alegerile prezidențiale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇