Judecarea lui Donald Trump a început de două săptămâni și continuă cu audierea martorilor, fiind departe de a se încheia.
Procurorul districtual din Manhattan l-a acuzat pe fostul președinte că a falsificat 34 de documente financiare pentru a ascunde plata unei sume de 130.000 de dolari către Stormy Daniels, o vedetă porno, cu care a avut o legătură amoroasă extraconjugală în 2006.
Donald Trump este primul președinte al SUA care apare în fața unei curți cu juri, într-un proces penal.
În luna ianuarie, liderul Partidului Republican a fost obligat de un judecător să-i plătească scriitoarei E. Jean Carroll 83 de milioane de dolari într-un proces civil în care a fost acuzat de defăimare după ce în urmă cu un an, într-o altă cauză, Trump a fost găsit vinovat de acțiuni de abuz sexual și defăimare împotriva aceleiași reclamante, care l-a acuzat de viol.
Cu toată atenția și dezbaterile legate de desfășurarea procesului lui Donald Trump, s-a acordat surprinzător de puțină atenție unui element-cheie: posibilul rezultat al acestuia și, în special, perspectiva ca un fost și potențial viitor președinte să fie condamnat la închisoare
Norman L. Eisen, New York Times
De asemenea, Donald Trump a fost condamnat de un judecător să plătească o amendă penală de 355 de milioane de dolari în urma unui alt proces în care procurorul general al statului New York l-a acuzat că și-a supraevaluat proprietățile imobiliare în repetate rânduri cu scopul de a induce în eroare instituțiile financiare pentru a obține credite.
Fostul președinte a făcut apel, iar un judecător a decis ca până la judecarea acestuia, fostul președinte al SUA să depună garanție doar jumătate din suma pe care o are de plătit.
Dar o decizie de vinovăție a celor 12 jurați din procesul cu Stormy Daniels poate însemna intrarea într-o nouă realitate pentru Donald Trump.
Un președinte SUA la închisoare?
Într-unul din zece cazuri asemănătoare din statul New York, înregistrate de-a lungul timpului pentru acuzații de falsificare de documente financiare, vinovatul a făcut închisoare.
Există posibilitatea ca, în situația în care va fi găsit vinovat, fostul președinte să primească doar o amendă penală, închisoare cu suspendare sau să fie obligat să stea în spatele gratiilor o perioadă cuprinsă între șase luni și 4 ani, se arată într-un articol publicat de cotidianul american „New York Times”.
În cazul în care cei 12 jurați vor da un verdict de vinovăție, indicând și gravitatea infracțiunii, judecătorul va stabili pedeapsa.
Ne aflăm într-un moment fără precedent în politica americană. Procesele din sala de judecată se suprapun cu campania electorală. Oamenii care-l urăsc pe Trump cred că e vinovat și spun că nimeni nu e mai presus de lege. Oamenii care-l iubesc cred că nu ar trebui să fie acuzat și că este persecutat. Aceste două poziții se vor confrunta în continuare, iar cei care acum sunt nehotărâți vor decide, în final, tabăra câștigătoare
Matthew Bartlett, strateg Partidul Republican, The Hill
În decizie va cântări trecutul infracțional, comportamentul din sala de judecată și din afara ei pe timpul procesului, pericolul social reprezentat de acuzat și mărturia acestuia, dacă a fost audiat.
De asemenea, judecătorul va lua în calcul dacă persoana condamnată are capacitatea să respecte pe viitor legea sau există posibilitatea unei recidive rapide.
Candidatul de teflon
Problema lui Donald Trump e că a încălcat în repetate rânduri ordinul dat de judecător de a nu ataca și influența martorii prin declarații și postări pe rețelele sociale, fiind amendat cu 9.000 de dolari.
În cazul în care jurații vor da verdictul vinovat, judecătorul are la dispoziție o perioadă cuprinsă între 30 și 60 de zile în care trebuie să anunțe pedeapsa.
Procesul va mai dura cel puțin o lună, iar un verdict, plus stabilirea unei pedepse, ar putea fi evenimente care vor marca negativ o bună parte din campania electorală a lui Donald Trump, un epilog al procesului putând să nu existe mai devreme de luna august a acestui an.
„Dacă se întâmplă să fie condamnat, acest lucru își va pune amprenta chiar și pe cineva ca Donald Trump, care pare a fi candidatul de teflon”, a declarat Stephen Saltzburg, profesor de drept la Universitatea George Washington, pentru publicația „The Hill”.
Fostul președinte a fost supranumit „candidat de teflon” pentru că toate acuzațiile, procesele și condamnările i-au mărit popularitatea și susținerea politică, în loc să-l pună în dificultate.
Totuși, 57% dintre americani spun că o condamnare în acest proces ar fi o problemă serioasă pentru Trump, arată un sondaj realizat de YahooNews/YouGov.