Cum s-a văzut înfrângerea Gabrielei Firea de la sediul social-democraților: Nervi întinși, zâmbete false și promisiunea unui nou PSD care nu se mai naște

Cum s-a văzut înfrângerea Gabrielei Firea de la sediul social-democraților: Nervi întinși, zâmbete false și promisiunea unui nou PSD  care nu se mai naște

Deși presa a așteptat-o la declarații, Gabriela Firea n-a mai venit duminică seara la sediul PSD de pe Șoseaua Kiseleff. S-a mulțumit, în schimb, să comunice cu oamenii așa cum a făcut-o și în campania electorală: printr-un mesaj pe Facebook.

Iată cum s-a văzut, pas cu pas – de la sediul social-democraților – înfrângerea usturătoare a primarului general al Capitalei la alegerile locale de duminică, 27 septembrie.

Am ajuns la sediul PSD de pe Kiseleff duminică după-amiază, pe la 17:30.

Pe un ecran uriaș instalat în grădină rulează imagini de la mai multe televiziuni de știri. În apropierea ecranului, un pupitru fusese pregătit pentru declarații.

În fața intrării principale a clădirii așteaptă, în linie, cameramanii.

La câțiva pași, înconjurat de reporteri, președintele PSD Marcel Ciolacu vorbește despre mersul alegerilor locale, în țară. Spune unde sunt județele și orașele pe care are încredere că le vor câștiga social-democrații. Și unde sunt cele pentru care ”va fi bătaie”.

După câteva minute, Ciolacu se retrage la etajul I al sediului PSD.

Spune că va mai coborî peste 2-3 ore, cu mai multe despre rezultatele din țară.

ADVERTISING

În sediu sunt, încă de la primele ore ale dimineții, și Sorin Grindeanu (revenit în PSD la începutul lunii august), dar și Paul Stănescu.

Câteva zeci de minute trec fără să se întâmple mare lucru. De fapt, nici nu știm prea bine ce urmează.

Încă de vineri, 26 august, am întrebat echipa de comunicare a PSD dacă Gabriela Firea sau alți membri din conducere vor face declarații în seara alegerilor locale, la sediul din Șoseaua Kiseleff. N-am primit niciun răspuns.

Am revenit cu întrebarea în ziua duminică, în ziua alegerilor. Nici de această dată n-am aflat nimic.

Așa că am întrebat și câțiva candidați ai social-democraților dacă vor veni la sediul din Kiseleff pentru declarații, la închiderea urnelor.

Daniel Tudorache - propunerea PSD pentru un nou mandat la conducerea Sectorului 1 - ne-a spus că va veni la sediul din Kiseleff al partidului.

Dan Cristian Popescu – candidatul PSD la funcția de primar al Sectorului 2 – ne-a transmis, în schimb, că va aștepta rezultatele la sediul său de campanie de pe strada Vatra Luminoasă.

Iar Gabriel Mutu – care a candidat pentru un nou mandat de primar al Sectorul 6 - ne-a răspuns că încă nu se luase nicio decizie cu privire la locul unde ar putea face declarații, la închiderea urnelor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

N-am știut nici măcar dacă Gabriela Firea - aflată la sediul PSD din Băneasa - va veni sau nu să dea declarații presei.

S-a mai schimbat aerul la partid. Dar transparența încă se lasă așteptată

Toți jurnaliștii sunt în curte și așteaptă informații.

Sala de presă din sediul PSD e goală. La fel și sala de conferințe de la etajul I. S-a risipit parte din tensiunea care se simțea în clădire pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea și Vorica Dăncilă.

Ușile nu mai sunt păzite de bodyguarzii cu limbaj de cartier pe care i-am văzut lângă fostul lider al PSD până în ultimele sale zile de libertate.

Sediul-PSD-din-Soseaua-Kiseleff
Intrarea în sediul PSD din Șoseaua Kiseleff

Cu puțin după ora 18:30, președintele PSD coboară din nou printre jurnaliști. Spune că se plimbă. Că vrea să mai vorbească. Își scoate o țigară și așteaptă un foc.

Reporterii îl întreabă ce-a mai aflat. Cum e la Iași și ce se întâmplă la Galați? Dar în Vrancea și Dâmbovița? Se aude că PSD va lua doar jumătate dintre consiliile județene pe care le avea până acum. E adevărat?

Marcel Ciolacu răspunde. Sunt locuri unde e clar cine va ieși. În alte locuri, lupta e strânsă.

ADVERTISING

Discuția revine des la soarta alegerilor pentru Primăria Generală a Capitalei. Ce se întâmplă dacă PSD pierde Capitala?

”Pierdem Capitala!”, răspunde Ciolacu ridicând din umeri și străduindu-se să zâmbească dezinvolt.

Îl întrebăm pe Marcel Ciolacu de ce Gabriela Firea n-a prezentat în campania electorală un program scris, asumat de PSD, pentru dezvoltarea orașului? Doar în 2016, Firea a câștigat Primăria Generală cu un program scris, întins pe nu mai puțin de 82 de pagini, intitulat ”Rezultate pentru bucureșteni”...

Marcel Ciolacu ne-a spus că Gabriela Firea ”vine acuma” și ne explică.

Timpul trece. Gabriela Firea – care e la sediul PSD din Băneasa – se lasă așteptată.

Prin curtea sediului din Șoseaua Kiseleff se întind cabluri, se pregătesc camere de filmat, se fac probe de live. Jurnaliștii se adună în preajma ecranului uriaș și al pupitrului pentru declarații.

Puțin timp ne mai desparte de ora 21:00, când se închid urnele.

curtea-sediului-PSD-din-Soseaua-Kiseleff-
Jurnaliști în curtea sediului PSD din Șoseaua Kiseleff, cu câteva minute înainte de ora 21:00

Sosește Vasile Dâncu. Presa îl înconjoară, iar întrebările încep să curgă cin toate părțile. Intrat brusc în lumina reflectoarelor, Dâncu răspunde sacadat. Nu crede că Gabriela Firea a pierdut Capitala. PSD are șanse să ia atât Primăria Generală, cât și vreo câteva primării de sector. Dar despre rezultate, după ora 21:00.

În noapte, sub lumina câtorva reflectoare, zeci de jurnaliști așteaptă în continuare, cu ochii ațintiți la ecranul uriaș, pe care sunt preluate în direct, în ferestre diferite, mai multe posturi de știri.

Cum a prezentat Ciolacu înfrângerea Gabrielei Firea

Urmează o scurtă numărătoare inversă și rezultatele exit-poll. Potrivit primelor date, Gabriela Firea categoric a pierdut Capitala. Bucureștenii l-au ales primar general pe Nicușor Dan.

Gabriela Firea n-a mai venit la sediul PSD din Kiseleff, unde o aștepta presa. În schimb, a ales calea de comunicare pe care a folosit-o preponderent în ultima parte a mandatului și în campania electorală.

Mai exact, a transmis un mesaj pe Facebook, preluat pe televiziunile de știri și proiectat pe ecranul din curtea PSD.

Conferința de presă - în seara în care Firea a pierdut Bucureștiul - e ținută la sediul de partid din Șoseaua Kiseleff de președintele Marcel Ciolacu, alături de el sunt Paul Stănescu, Sorin Grindeanu și Vasile Dâncu.

Conferinta-de-presa-PSD-
Lideri ai PSD la conferința de presă de la sediul PSD din Șoseaua Kiseleff

Mult mai tensionat decât în discuțiile cu jurnaliștii din cursul după-amiezii, Marcel Ciolacu vorbește despre faptul că, la vot politic, PSD a câștigat alegerile. Zice că are să-și reproșeze lucruri, la fel cum toți oamenii au. Dar că e de părere că partidul se îndreaptă în direcția bună.

Sorin Grindeanu ascultă. Privește lung în stânga sus, se ridică pe vârfuri și revine - scurt și energic - în poziția inițială. Își privește vârfurile încălțărilor apoi, brusc, începe să caute cu privirea un punct, undeva în spatele mulțimii de jurnaliști.

Paul Stănescu și Vasile Dâncu asistă cu mai mult calm la discursul liderului de partid. Cu mâinile aduse în față, se uită când la jurnaliști, când la Ciolacu.

Cu scurte poticneli, pe un ton puțin nervos, președintele PSD susține că bucureștenii n-au sancționat-o pe Gabriela Firea la vot. Iar dacă totuși PSD a pierdut Bucureștiul, asta s-a întâmplat pentru că ”așa e în politică”. Și pentru că Stânga din politica bucureșteană n-a reușit să se unească, la fel ca Dreapta.

Pe ton sacadat - ca și cum ar avea niște lucruri pe care trebuie musai să le termine odată de spus - președintele PSD o felicită chiar pe Gabriela Firea pentru campania electorală și precizează că locul acesteia este, în continuare, ”în prima linie a PSD”.

Marcel Ciolacu spune că Firea e la sediul de campanie. Că au vorbit toată ziua și a sfătuit-o chiar să rămână acolo, până se termină numărătoarea voturilor.

După finalul conferinței, unii dintre jurnaliști ascultă, pe telefoanele mobile, discursul Gabrielei Firea. Vocea primarului Capitalei - atât de sonoră cu alte ocazii - răsună în această seară la sediul din Kiseleff doar în surdină, din difuzoarele telefoanelor mobile.

Se aud frânturi în care Firea vorbește despre cum Guvernul PNL i-a întors pe bucureșteni împotriva sa, oprind apa caldă. Și despre cum Nicușor Dan ar vrea să reducă până la eliminare subvențiile la transport și termoficare.

Între timp, Vasile Dâncu, Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu dau declarații individuale, la solicitarea jurnaliștilor.

Liderii social-democrați vorbesc despre un consiliu politic în care rezultatele de la alegerile locale vor fi analizate. Spun că va exista o comunicare mai bună. Și precizează că PSD se îndreaptă în direcția corectă.

Vasile-Dancu-
Vasile Dâncu, dând declarații după conferința de presă de la sediul PSD din Șoseaua Kiseleff

La final, l-am întrebat din nou pe Marcel Ciolacu de ce o laudă pe Gabriela Firea pentru campania electorală, de vreme ce aceasta n-a venit cu un program scris, bine structurat și bine mediatizat?

Ciolacu ne-a răspuns că, din punctul său de vedere, a lămurit deja problema: e o întrebare pe care trebuie să i-o adresăm Gabrielei Firea.

Dar cum să o întrebăm aceste lucruri pe Gabriela Firea, de vreme ce aceasta nu a venit la declarații și nici n-a răspuns vreodată solicitărilor SpotMedia.ro?

”Ei, sunt sigur că o s-o prindeți ...”, ne-a răspuns Marcel Ciolacu, înainte să se retragă în sediul de partid.

După câteva minute, nimeni n-o mai așteaptă pe Gabriela Firea. E limpede că nu mai vine. Și că, dacă ar fi vrut să dea declarații la sediul de campanie, PSD ar fi anunțat acest lucru.

Încetul cu încetul, zecile de jurnaliști încep să se risipească. Pe la 22:30, în liniște, Vasile Dâncu pleacă.

În sediul PSD de pe Șoseaua Kiseleff rămân ceilalți lideri de partid prezenți la conferința de presă și parte din staff.

Iar afară mai sunt doar câțiva reporteri și cameramani care fac transmisiuni live dintr-o curte aproape pustie...

Ziua lungă a înfrângerii s-a încheiat grăbit, cu o ridicare de umeri, în încercarea de a o face cât mai repede uitată.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇