Prezența la vot în București nu a fost una spectaculoasă – cu doar 4 procente mai ridicată decât în 2016 și cea mai scăzută la nivel național. Pentru primarul general nu a fost, așadar, pe ansamblu, un vot al marilor speranțe, ci un vot al disperării față de lipsa unor elemente esențiale ale vieții civilizate. Un vot al lui “mai rău nu se poate”.
Am urmărit atent mobilizările la vot din zilele anterioare și din ziua votului pe Facebook. 90% aveau legătură cu apa caldă, cu această umilință pe care au îndurat-o cetățenii unei capitale europene. Pe o prezență nu cu mult diferită de 2016, Gabriela Firea a pierdut aceste alegeri pentru mizeria fizică în care a aruncat Bucureștiul.
Nicușor Dan nu poate fi considerat o locomotivă, cât timp scorul său este sub cel însumat al partidelor care l-au susținut. Iar scorul real, după numărătoare, este cu mult mai mic decât cel din sondajele de opinie.
Umilința a ridicat un val care s-a propagat și spre sectoare, unde însă situația a fost diferită. În unele nu a fost doar ură împotriva Gabrielei Firea, ci și speranță reală de mai bine, care s-a văzut în prezența la vot mai mare în sectoarele 1, 2, 6.
Marele câștigător politic al Bucurestiului este USR-PLUS, cu un scor remarcabil de peste 33% și doi primari.
PNL are un singur primar și scor politic extrem de modest, doar 17%, adică mai mic cu 2 procente decât la localele din 2016 și la jumătate din scorul USR sau PSD. Și se pare că USR-PLUS a mai obținut niște victorii mari, despre care e de vorbit separat.
Aseară a fost ocazia ca Dan Barna să dea o scatoalcă PNL din chiar primele vorbe ale discursului victoriei: “în toți acești ani și în prezent, forța care lupta cu PSD-ul este USR-PLUS”.
Știe probabil la fel de bine cum ar trebui să știe dl Orban că visul de a guverna doar cu PMP și UDMR este extrem de improbabil și că lupta politică cu USR-PLUS de-abia începe și va fi grea în marile orașe.
Pe de alta parte, ca să nu ne îmbătăm cu apa rece, ar trebui totuși să admitem, uitându-ne la prezența la vot în București și la legitimitatea oferită de ea, cam la fel ca în 2016, că politica și alegerile bazate pe ură își pierd tot mai mult forța și se provoacă o ruptură între o minoritate implicată și o majoritate dezamăgită.
Două treimi dintre bucureșteni nu au votat și nu cred că toți au centrale termice acasă.
Este și acesta un motiv pentru care parcursul pe care îl încep Nicușor Dan și noii primari de sector va fi unul extrem de dificil. Principala lor misiune nici măcar nu cred că va fi reconstrucția Bucurestiului, ci recredibilizarea politicii pentru oraș și a politicii orașului. Astfel încât oamenii să se simță incluși și să se implice.
Pentru Nicușor Dan începe ce e mai greu
Teoretic, va avea în consiliu majoritate, dar care va depinde de măsura în care putea să țină împreună PNL și USR-PLUS, ceea ce s-ar putea dovedi tot mai greu.
Va fi obligat să formeze o echipa de echilibru între PNL și USR-PLUS, cu care să reconstruiască și primăria, și orașul. Și va trebui să lucreze foarte bine cu premierul. Gheața va fi foarte subțire și va depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla după alegerile parlamentare.
E un avantaj că așteptările nu sunt foarte sus, dar nici nu cred că va beneficia de multă indulgență, cel puțin în chestiunile esențiale.
Nu cred că va fi niciun fel de indulgență dacă nu va începe să curețe rapid primăria de ceea ce chiar el numea clanul Firea-Pandele sau dacă va înlocui clienții PSD cu clienții PNL. Ca să nu mai vorbim de clienții PNL deja înșurubați în primărie.
Și cred că toată lumea ar trebui să aibă în cap din prima zi a mandatului că votul negativ s-a terminat. Că ori livrează, ori vor deschide calea pentru vânzătorii de iluzii, adică ce știe să facă mai bine PSD (sau cum s-o mai numi el peste 4 ani) atunci când e în Opoziție.
Citește și: