Cristian Ghinea critică înființarea departamentului pentru fonduri UE: Va afecta PNRR. Când ai două volane, iese prost

Cristian Ghinea critică înființarea departamentului pentru fonduri UE: Va afecta PNRR. Când ai două volane, iese prost

Se face agenție la guvern de fonduri UE. Avem și minister de fonduri UE, fix cu aceleași atribuții. (…) Va afecta implementarea PNRR? Evident, da”, avertizează fostul ministru Cristian Ghinea (USR), explicând că în acest fel ”MIPE își pierde capacitatea de control și autoritatea în fața ministerelor”.

Reacția vine după ce Guvernul a decis în ședința de luni  înfiinţarea Departamentului pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, care va funcţiona în subordinea premierului.

ADVERTISING

Într-un comentariu acid postat marți pe Facebook, fostul ministru al fondurilor europene Cristian Ghinea spune că noua structură și ministerul condus acum de Dan Vîlceanu (PNL) ”se vor călca pe picioare”, afectând indirect și PNRR.

”Ministerele nu mai raportează la MIPE, ci direct acestui departament. Astfel, MIPE își pierde capacitatea de control și autoritatea în fața ministerelor. Asta schimbă în mod semnificativ sistemul de management al PNRR.

Sistemul de management este parte din PNRR, e capitol separat conform regulamentului european. A trebuit să arătăm, să negociem și agreăm cine ce face pentru a aplica PNRR.

ADVERTISING

Acum, apare o nouă structură. A fost creată fără consultarea Comisiei Europene. Evident, fură atribuții de la MIPE. Dar nu are și răspundere. Au făcut, ca de obicei, un balamuc”, este de părere Cristian Ghinea.

Fost negociator din partea României, acesta dezvăluie că și Comisia Europeană era îngrijorată în legătură cu ’“talentul” nostru de a disipa răspunderea și autoritateaֹ’.

”Rolul MIPE de coordonator e clar în PNRR. Acum i-au pus un capac: 25 de posturi care supraveghează MIPE. Va fi această agenție umplută cu nepoți, fini și amante? Evident.

ADVERTISING

Guvernul încă nu a angajat la MIPE nici jumătate dintre oamenii care ar trebui să lucreze la direcția PNRR. În schimb, face o suprastructură la guvern ca să îi supravegheze, cu 25 de posturi!”, se arată indignat Cristian Ghinea.

Acesta mai remarcă faptul că ”banii pe care ne-am chinuit să îi aducem stau nefolosiți”, în schimb coaliția PSD-PNL are ca prioritate ”să facă încă o agenție să îi supravegheze pe ceilalți”.

”Vrea aripa Ciucă din PNL să aibă propria jucărie pe fonduri UE pentru că aripa Câțu are MIPE? Evident. Va ajuta asta absorbția și buna folosire a banilor europeni? Evident, nu. Când ai două volane iese prost”, mai afirmă fostul ministru, în opinia căruia prin astfel de ”șobolăneli personale și lupte intestine, guvernul face praf totul”.

Reamintim că în urmă cu o lună USR a anunțat că va monitoriza implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă de către autorităţile centrale de la Bucureşti, prin intermediul unei platforme online.

Platforma este parte a unui proiect realizat cu sprijinul Parlamentului European, prin grupul Renew Europe, şi a fost lansată de către Cristian Ghinea, coordonator politici publice în cadrul USR, împreună cu eurodeputatul Dragoş Pîslaru.

Ideile și proaste și puține nu mor niciodată. Așadar, se face agenție la guvern de fonduri UE. Avem și minister de...

Publicată de Cristian Ghinea pe Luni, 14 februarie 2022

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇