Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, spune că experții de la Comisia Europeană se așteaptă ca acordul operațional al României să fie adoptat în luna martie a acestui an.
După semnarea acestui acord, afirmă Ghinea, România poate, procedural, trimite o nouă cerere de plată din PNRR.
”Pe MonitorPNRR avem vești bune pentru români și mai puțin bune pentru PSD. Vestea bună pentru români este că experții de la Comisie se așteaptă ca acordul operațional al României să fie adoptat în luna martie a acestui an.
România poate, procedural, trimite o nouă cere de plată din PNRR după semnarea acestui acord. Despre ce este acordul acesta exact sunt detalii AICI”, scrie Cristian Ghinea pe Facebook.
Fostul ministru subliniază că vestea mai puțin bună pentru pentru PSD este că acordul operațional trebuie să respecte întocmai prevederile PNRR.
”Comisia a confirmat că nu se poate modifica sau amâna vreun jalon sau vreo țintă. Ele trebuie prezentate, detaliate și implementate exact așa cum au fost agreate în PNRR. Dacă PSD se gândește că prin aceste acorduri poate renegocia PNRR, se înșală.
Este ceea ce a transmis Comisia în discuția pe care a avut-o recent Dragoș Pîslaru, la Parlamentul European. Acordul Operațional e un instrument de monitorizare care ia jaloanele oficiale din PNRR și le sparge în etape intermediare.
De gen: dacă Guvernul are de lansat o licitație se stabilește când se face exact publicare spre consultare a caietului de sarcini. Practic, o detaliere a traseului de implementare. Avem promisiunea Comisiei că toți acești pași intermediari vor fi publici, deci că acordul operațional va fi publicat. Cum am făcut transparență maximă și la PNRR în sine.
Comisia ține Guvernul de mână. Hai, băi, la muncă, lăsați smiorcăiala!”, conchide Cristian Ghinea.
Ministrul de Finanțe: Vor fi multe ajustări în toate PNRR-urile
Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că în PNRR vor fi de optimizat mai multe lucruri mult mai devreme decât scrie în mecanism, iar România nu va primi toate fondurile.
”(...) Pierdem banii de granturi. Pierzând banii de granturi, trebuie să decidem în mod rațional și deștept ce facem și de unde-i luăm (...) Ceva ajustări va trebui să faci, pentru că sunt bani mai puțini. Atunci aceste ajustări vor fi însoțite de optimizare. N-ai cum să ai acest dialog cu Comisia (Europeană - n.red.) undeva la jumătatea acestui an și să spui: OK, am cu 1,8 miliarde euro mai puțin! Asta înseamnă că jaloanele astea cum le susțin? Din ce finanţare? Care sunt formulele?
Dacă nu, haideți, vă rog, să-mi permiteți să le ajustăm pe acestea, dar fără a pierde din vedere obiectivul. Atâta timp cât în PNRR se menține obiectivul principal, elementele de jalon, țintă etc. pot fi ajustate”, a explicat Adrian Câciu.