În PNRR vor fi de optimizat mai multe lucruri mult mai devreme decât scrie în mecanism, iar România nu va primi toate fondurile, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
”(...) Pierdem banii de granturi. Pierzând banii de granturi, trebuie să decidem în mod rațional și deștept ce facem și de unde-i luăm (...) Ceva ajustări va trebui să faci, pentru că sunt bani mai puțini. Atunci aceste ajustări vor fi însoțite de optimizare. N-ai cum să ai acest dialog cu Comisia (Europeană - n.red.) undeva la jumătatea acestui an și să spui: OK, am cu 1,8 miliarde euro mai puțin! Asta înseamnă că jaloanele astea cum le susțin? Din ce finanţare? Care sunt formulele?
Dacă nu, haideți, vă rog, să-mi permiteți să le ajustăm pe acestea, dar fără a pierde din vedere obiectivul. Atâta timp cât în PNRR se menține obiectivul principal, elementele de jalon, țintă etc. pot fi ajustate”, a explicat Adrian Câciu, într-un interviu acordat Hotnews.
Ministrul de Finanțe a susținut că există o dinamică la nivelul întregii Uniuni Europene.
„Noi am mai discutat la ECOFIN și Bruxelles. Vor fi multe ajustări în toate PNRR-urile. Situația se schimbă în Europa”, spune Câciu.
În context, Adrian Câciu a precizat că și procentul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile trebuie renegociat. „Ar trebui să nu existe procent”, spune el.
”De unde a plecat chestiunea asta cu procentul? De la faptul că România are deficit la fondul de pensii și că nu a reușit să demonstreze cum își face o strategie să nu mai aibă acest deficit. Cei care au negociat au prezentat o strategie. Comisia a spus: pentru sustenabilitatea finanțelor publice considerăm că sunteți, de exemplu, la 8% vă ajutăm cu 1,4 puncte procentuale (...).
În România se amestecă două lucruri: principiile care stau la baza dreptului de pensie și sursele de finanțare.
Adică principiul care stă la baza sistemului de pensii este principiul contributivității. E un principiu. Ai contribuit, ai un drept.
Sursele de finanțare: România nu este construită, cum cred unii, pe sistem Bismarck, adică, cât ai strâns din contribuții se și plătește, ci e un sistem mixt - alimentarea deficitului cu un sistem Bismarck.
Dacă ai un sistem mixt și ți-l asumi, spui foarte clar: Un procent care nu poate depăși 2%, de exemplu, sau 1%, poate fi acoperit din taxe. Acolo, în interiorul sursei de venituri ar trebui să stabilești din punctul meu de vedere (un procent - n.red.)”, a declarat ministrul de Finanțe.
PNL, partid aflat la guvernare alături de PSD, a susținut că procentul de 9,4% din PIB pentru pensii e suficient şi pentru creşteri, iar PNRR nu poate fi modificat până în 2023.
De asemenea, în decembrie, Comisia Europeană a spus oficial că România nu poate renegocia PNRR-ul.