Corina Crețu contrazice Guvernul: Nu există pericolul suspendării fondurilor europene!

Corina Crețu contrazice Guvernul: Nu există pericolul suspendării fondurilor europene!

Europarlamentarul Corina Creţu (PSD) susţine că măsurile fiscale asumate de către Guvern vin în contextul unui deficit bugetar excesiv, dar că nu există pericolul suspendării fondurilor europene faţă de România, aşa cum au spus şi premierul, şi ministrul de Finanţe.

„Aceste măsuri vin în contextul unui deficit bugetar excesiv, despre care s-a tot discutat ultima vreme atât la nivel naţional, cât şi la Bruxelles. Într-adevăr, avem un deficit bugetar mult peste nivelul agreat la nivel european de maximum de 3%, stabilit prin Pactul de Stabilitate şi Creştere.

În privinţa posibilităţii suspendării fondurilor structurale, prevederile din tratat sunt foarte clare. Lansarea unei proceduri de corectare a unui deficit bugetar excesiv poate duce la aplicarea de amenzi de până la 0,2% din PIB în faza preventivă sau suspendarea fondurilor structurale.

ADVERTISING

Procedura este una laborioasă, iar suspendarea fondurilor de coeziune trebuie votată în Consiliu. Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse, mai ales că Guvernul a colaborat cu Comisia Europeană în vederea reducerii deficitului bugetar. Nu există pericolul suspendării fondurilor europene, aşa cum se vehiculează", a declarat Corina Creţu.

Declaraţiile sale vin în contradicţie cu ce spunea premierul Marcel Ciolacu chiar ieri:

”Dacă Marcel Ciolacu, Guvernul României şi această coaliţie nu ar fi venit cu acest pachet de asumare, România ar fi rămas şi ar fi intrat într-o procedură de blocare a fondurilor europene. 70 de miliarde de euro, În acest moment, pe exerciţiul financiar trecut, care se închide pe 31 decembrie, pe PNRR şi pe cel viitor, sunt 70 de miliarde de euro".

ADVERTISING

Pe 20 septembrie, acelaşi lucru îl spunea şi ministrul de Finanţe, Marcel Boloş:

”Procedura de deficit excesiv era una corectivă – suntem în perioada în care trebuie să adoptăm măsuri care să ajusteze ţinta de deficit bugetar (…) În caz contrar, pe înţelesul tuturor, înseamnă suspendarea fondurilor europene”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Întrebat despre ce sumă ar fi vorba, Boloş a precizat: ”75 de miliarde de euro pe care nu ne permitem să-i avem suspendaţi”.

Comisia ne arată flexibilitate, pentru că am ajutat Ucraina

Însă ceea ce ei nu spun este că la nivelul Comisiei Europene se manifestă o flexibilitate faţă de România, ca urmare a sprijinului oferit Ucrainei de la începerea războiului.

"România a arătat solidaritate faţă de Ucraina, de la declanşarea războiului, iar după estimările făcute, ajutorul oferit Ucrainei depăşeşte 3,5% din deficitul bugetar. De asemenea, exportul de grâne din Ucraina prin intermediul culoarelor de solidaritate care dau acces produselor ucrainene la piaţa internă fără respectarea standardelor europene a grevat fermierii români şi au adus prejudicii sectorului agricol român.

ADVERTISING

Comisia Europeană a arătat flexibilitate pentru alegerea măsurilor de atingere a obiectivelor fiscale de către România, îngrijorarea CE fiind determinată de gradul excesiv de îndatorare care a depăşit 50% din PIB", a susţinut Corina Creţu.

Totuşi, România trebuie să ia măsuri pentru îmbunătăţirea modului de colectare a taxelor având în vedere că statul colectează la bugetul de stat venituri în valoare de 26% din PIB, faţă de o medie europeană de peste 40% din PIB, potrivit Eurostat.

"Privitor la asumarea răspunderii, aceasta se datorează faptului că suntem într-adevăr într-o situaţie de urgenţă privitor la aplicarea măsurilor, pentru ca acestea să aibă efectul scontat, în lunile care au mai rămas din an", consideră Corina Creţu.

Deputatul european crede că în lipsa asumării răspunderii Guvernului procedura parlamentară ar fi mai laborioasă şi mai lungă.

Nu e prima oară când Corina Creţu se pronunţă în contradictoriu cu şeful ei de partid: Ciolacu a încurcat doamnele Crețu din PSD. Corina Crețu cere o rectificare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇